Ai nevoie de răbdare și de câteva elemente pentru a face focul pentru un grătar perfect.
- trei-patru foi de ziar, o sticlă de vin (nu contează dacă este plină sau goală),
- un sac de cărbuni
- o brichetă sau o cutie de chibrituri.
- ideal este să folosiți un grătar cu fund și să nu faceți jarul pe jos.
Pașii de urmat
- Împăturește foile de ziar prin răsucire: răsucește-le pe lung și apoi leagă-le în jurul sticlei de vin – trebuie să arate ca niște inele. Procedează astfel cu toate foile de ziar pe care le ai.
- Pune sticla în mijlocul grătarului și apoi toarnă cărbunii în jurul ei, cât să acoperi hârtia de tot. Apoi, cu grijă, scoate sticla dintre cărbuni – trebuie să rămână între ei doar hârtia de ziar și să arate ca un mic vulcan.
- Dă foc hârtiei și lasă să ardă. Cărbunii se vor prăbuși singuri în mijloc și nu mai este nevoie să-i amesteci pentru jar. Când se stinge focul, poți deja să pui carnea pregătită pe grătar.
- Metoda aceasta este mai rapidă și nu mai ai nevoie de benzină sau alte produse costisitoare ca să aprinzi grătarul și să faci jar.
Rețeta de mici:
- pregătirea compoziţiei durează cel mult 35-40 de minute, iar gătirea micilor în jur de 30 de minute
- 1 kilogram de carne tocată (amestec de porc și vită)
- 250 de ml de fiertură din oase de vită
- 4 căţei de usturoi
- o linguriţă de bicarbonat de sodiu
- condimente după gust (sare, piper, cimbru, boia)
Mod de preparare
- Deşi vei folosi carne tocată de la bun început, sfatul nostru este să o mai dai o dată prin maşina de tocat sau prin robotul de bucătărie.Este un pas important pentru obţinerea unei paste cât mai moi şi mai omogene. Toarnă treptat fiertura de oase, amestecând continuu. Practic îi frămânți în mod asemănător cu coca de pâine, asta până când carnea se omogenizează cu fiertura.
- Adaugă condimentele dorite şi amestecă viguros pasta de carne, apoi adaugă şi usturoiul pisat în prealabil, şi mai omogenizează preparatul încă o dată. Bicarbonatul trebuie adăugat abia la final. Poţi să şi guşti amestecul, dacă vrei, ca să te asiguri că este suficient de condimentat.
- Am ajuns la pasul cel mai important pentru obţinerea unor mici cu adevărat savuroşi! Secretul este să nu pui micii imediat pe grătar! Taie-i sau modelează-i în rulouri şi ţine micii cruzi la frigider între 5 şi 10 ore pentru ca mirodeniile să-şi lase bine aroma.
- Ca să te asiguri că micii ies crocanţi la exterior, dar fragezi şi suculenţi la interior, pune-i la rumenit doar atunci când grătarul este bine încins. Prăjeşte micii câte 2-3 minute pe fiecare parte, după care mai lasă-i la fript cel mult 7-8 minute ca să nu se ardă!
- Ca să te asiguri că sunt pătrunși, „bate-i” pe grătar cu o furculiță, iar dacă aceștia „sar”, înseamnă că sunt tocmai buni pentru a fi dați la o parte de pe grătar.
Grătarul perfect- rețetă friptură de porc și de pui
Marinade pentru friptura de pui și de porc, mici delicioși
Friptura de pui
- 6 pulpe de pui
- 1 linguriță cimbru
- 2 lingurițe boia dulce/picantă,
- 2 lingurițe busuioc (dacă se poate tocați mai multe frunze de busuioc proaspăt)
- 1 căpățână de usturoi
- zeama de la ½ lămâie
- coaja rasă de la ¼ lămâie
- 2 linguri de ulei
- sare&piper
Friptură de porc la grătar- Marinada
- 1 kg ceafă de porc
- sare&piper
- 2 lingurițe boia dulce sau mix cu iute și afumată
- ½ linguriță fulgi de ardei iuți (chili)
- 1 vârf de cuțit piper negru măcinat
- 1 linguriță de semințe de chimen (sau pudra)
- 1 linguriță de cimbru uscat
- zeamă de la 1 lămâie
- 2 linguri de ulei
- Opțional: câteva boabe de ienupăr, coriandru pisat, rozmarin…. nu foarte mult, să lăsăm în voia ei cumva carnea de porc…
Frigărui cu… ceva numit carne la alegere,ceva mai fraged și puțin gras
- 700 g mușchiuleț de porc/carne de pui mai grasă (nu piept!!)
- 200 g costiță afumată, bacon, kaiser
- 3-4 cepe (roșii, albe)
- 2-3 ardei colorați sau doar roșii (kappia)
- 12 ciuperci proaspete (500 g)
- 2 linguri de pastă de usturoi
- puțin ulei
- sare&piper
Garnitură salată, salată de vară
- roșii
- castravete
- ardei
- salată verde
- ceapă
Dresing: ulei, lămâie, sare& piper
Garnitură de cartofi
- 1,2 kg cartofi curățați și tăiați
- 6 linguri de untură
- 1-2 lingurițe sare grunjoasă
- 4 caței de usturoi, zdrobit
- Câteva crenguțe de rozmarin,
- Un praf de chilli, opțional
Friptura de pui din pulpe
-
Atenție! a nu se cresta absolut deloc carnea: sucul trebuie să se păstreze în ea
-
Se amestecă într-un mic castron condimentele pentru pui mai sus menționate cu coaja rasă și sucul de lămâie, uleiul și usturoiul pisat bine-bine.
-
Punem pulpele într-o pungă rezistentă și turnăm marinada aromată peste ele. Se lasă câteva ore la frigider, peste noapte e perfect.
-
Înainte de-a le pune pe grătar le scoatem cu 2 ore înainte din frigider, nu se fac reci.
Friptura de porc cu marinadă
-
Se curăță, pisează și toacă usturoiul și ceapa, se pun în blender.
-
Tot în blender se pun: sucul unei lămâi și am turnat și vreo 2 linguri de ulei de măsline și 1/2 linguriță de sare, 2 lingurițe de boia (paprika dulce), 1/2 linguriță fulgi de chili, 1 linguriță de cimbru și 1 linguriță de semințe de chimen. Se mixează preț de câteva secunde.
-
Se taie ceafa de porc în felii groase de aproximativ 1,5 cm. Pe gustul meu ar fi feliile de 3-4 cm grosime dar acelea necesită timpi de fript mai lungi.
-
Le asezonăm cu sare, piper și încă puțin cimbru și apoi le-am uns bine de tot cu marinada de mai sus. Și pe față și pe verso.
-
În final se așează bucățile de carne într-o cutie de plastic cu capac și le lăsăm o zi la frigider. Puteți scurta timpul de marinare la 6 ore la rece sau la 2 ore la temperatura camerei.
Frigăruile cu carne
-
Tăiem în cubulețe cam de 3 cm carnea apoi pregătim și restul ingredientelor:ciupercile, ardeii, ceapă roșie și albă, costița afumată, asezonăm cu sare și piper negru
-
Le stropim cu puțin ulei. Mușchiulețul este o carne slabă care necesită gresare (ungere). Punem câte un pic de cremă verde de usturoi pe fiecare felie. Masăm bine bucățile de carne astfel încât să fie bine cuprinse de crema aromată.
-
Acoperim tăvița cu o folie de aluminiu și lăsăm carnea la marinat 30 de minute.
Curățăm și tocăm ceapă și ardeii colorați. Trebuie să avem cam 3 bucăți de ceapă și 4 de ardei pe fiecare frigăruie și 12 felii de bacon (costiță) – tot câte 4 per frigăruie.
-
Se calculează cam la bețe metalice lungi de 40 cm. Ordinea în care înșirăm frigăruile este: ceapă, bacon, carne, ardei, bacon,ciupercă etc. Ca să nu vă încurcați puteți să împărțiți de la început ingredientele în 3 sau 4 grămăjoare, câte una pentru fiecare porție.
Salata de vară
-
Se taie toate legumele și se stropesc din plic de dressing
Garnitură de cartofi
-
Încinge cuptorul la semnul 6/220 grade C. Fierbe cartofii în apă cu sare 10 min.
-
Scurge de lichid, scutură bine strecurătoarea pentru ca marginile bucăților să se sfărâme și pune-i din nou în vas, pe foc și lasă-i câteva minute să se „usuce. Prepara dinainte până la acest punct și după ce se răcesc pune-i în pungă de plastic cu 1 lingură ulei de măsline.
-
Încinge untura sau uleiul în tava de copt și adaugă cartofii, amesteca. Pune sarea, usturoiul, rozmarinul și praful de chilli. Dă la cuptor 40 min, întorcând din sfert în sfert de oră.