În timp ce schimbările climatice afectează tot mai puternic ecosistemul fragil din Himalaya, Chewang Norphel, un inventator local, construiește ghețari artificiali pentru a sprijini fermierii cu apă necesară irigării culturilor.

„Îmi aduc aminte pe când eram copil, ningea mult, îmi ajungea [zăpada] până aproape de genunchi”, își amintește Dolkar, o fermieră de cartofi din satul Thiksey, Ladakh. „Dar acum, nu mai plouă sau ninge așa de mult.”

Veniturile familiei lui Dolkar au scăzut considerabil din cauza diminuării ghețarilor, ceea ce a condus la lipsuri de apă pentru irigații. „Ca fermieri de cartofi, făceam cândva până la 70.000 de rupii pe lună. Dar acum, facem aproape 20.000 de rupii,” adaugă Dolkar.

Himalaya găzduiește 55.000 de ghețari și cel mai mare volum de gheață după regiunile polare, dar schimbările climatice amenință să distrugă acest echilibru. Se estimează că o treime din ghețarii din Himalaya ar putea dispărea până la sfârșitul secolului, afectând astfel hidrologia Asiei și aprovizionarea cu apă pentru 1,5 miliarde de oameni. Aproximativ 129 de milioane de fermieri, inclusiv cei din Ladakh, depind de apa din ghețari pentru culturile lor.

În satul Thiksey, un inginer local, Chewang Norphel, cunoscut sub numele de „Omul de gheață din Ladakh”, a găsit o soluție inovatoare pentru această problemă prin construirea de ghețari artificiali. Norphel a conceput și construit astfel de ghețari în 10 sate din Ladakh, utilizând tehnici simple de captare și înghețare a apei.

Norphel explică: „Ghețarul principal începe să dea apă abia în luna iunie. Nu putem face apă. Așa că singura noastră opțiune este să folosim sursa care ne este disponibilă.” Ideea i-a venit observând cum se formează gheața sub un robinet deschis în grădina sa. Capturând apa risipită, Norphel a reușit să creeze un ghețar artificial pentru sat.

Construcția ghețarilor se produce la diferite altitudini, astfel încât topirea lor are loc succesiv, aducând constant apă în satele din Ladakh. Suryanarayanan Balasubramanian, cofondatorul companiei Acres of Ice, care oferă soluții de administrare a apei prin ghețari artificiali, explică structura acestei tehnici: „Ziduri de piatră amplasate pe canal încetinesc viteza de curgere a apei, ceea ce crește rata de îngheț și creează straturi de gheață de-a lungul văii.”