Reclamă
Reclamă

Donald Sutherland, legendarul actor cunoscut pentru rolurile din „MASH”, „Klute” și „The Hunger Games”, a murit joi, la vârsta de 88 de ani, conform unui comunicat al agenției sale de impresariat CAA.

Donald Sutherland a murit joi la Miami, după o lungă suferință, potrivit agenției sale de impresariat, informează CNN.

„Cu inima grea, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a murit”, a scris actorul Kiefer Sutherland, fiul lui Donald Sutherland, într-o postare pe Instagram joi. „Cred personal că a fost unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Niciodată descurajat de un rol, bun, rău sau urât.”

Reclamă

Kiefer Sutherland a mai adăugat că tatăl său „a iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit și nu se poate cere niciodată mai mult decât atât. O viață bine trăită.”

Cunoscut pentru statura sa impozantă și eleganță, Sutherland a câștigat un Emmy pentru rolul său din filmul HBO bazat pe fapte reale „Citizen X”, precum și două Globuri de Aur. Cariera sa a durat peste 50 de ani și are 140 de credite în film.

Recunoașterea lui Sutherland a venit atunci când a fost distribuit în pelicula „The Dirty Dozen” în 1967, care a devenit un succes major. A urmat un alt film de război, „Kelly’s Heroes”, înainte de a-l interpreta pe doctorul Hawkeye Pierce în versiunea pentru marele ecran „MASH” și de rolul alături de Jane Fonda în „Klute”.

În cariera sa variată, Sutherland a jucat în filme precum „JFK”, „Ordinary People”, „Buffy the Vampire Slayer”, „Backdraft” și „The Italian Job”. De asemenea, a fost lăudat pentru rolul său în „Casanova lui Fellini” și ca maleficul președinte din seria de filme „The Hunger Games”.

Născut în Saint John, New Brunswick, Sutherland a avut mai multe probleme de sănătate în copilărie, inclusiv poliomielită. A urmat cursurile Universității din Toronto, unde a studiat ingineria și dramaturgia.

Actorul s-a căsătorit prima oară cu Lois Hardwick în 1959. După ce s-a mutat la Londra pentru a lucra ca actor de teatru, a ajuns la Hollywood în anii 1960, fiind remarcat în filmele „Dirty Dozen” și „MASH”. A doua căsătorie a sa a fost cu actrița Shirley Douglas, cu care a avut doi copii, Kiefer și Rachel. Al treilea mariaj a fost cu actrița Francine Racette, cu care a avut trei fii.

Într-o conversație din 2020 cu co-starul Hugh Grant pentru revista Interview, Sutherland a spus că era întotdeauna atât de nervos când începea să filmeze un nou film încât vomita cu o seară înainte.

Actorul a apărut în trei filme alături de fiul său, Kiefer Sutherland, recunoscând că a fost o experiență memorabilă pentru amândoi. „A fost o amintire pe care o voi păstra pentru tot restul vieții”, a spus Kiefer Sutherland.

Sutherland a primit un premiu onorific de la Consiliul de administrație al Academiei de Arte și Științe Cinematografice în 2017 și a fost onorat cu Ordinul Canadei.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro