Reclamă
Reclamă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală referitoare la medicamentele Ozempic contrafăcute. Produsul, cunoscut recent pentru utilizarea sa în pierderea în greutate, este destinat în principal tratamentului diabetului de tip 2.

OMS a avertizat că medicamentele false pot reprezenta un pericol pentru sănătate și îi sfătuiește pe oameni să procure Ozempic doar din surse sigure, precum medicii, și să evite cumpărarea de pe site-uri obscure online sau prin rețelele sociale, potrivit BBC.

Ingredientul activ din Ozempic, semaglutida, ajută la controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, dar și semnalează creierului că suntem sătui, ajutând astfel la pierderea în greutate prin reducerea apetitului alimentar.

Reclamă

Popularitatea medicamentului a crescut în rândul celor care nu suferă de diabet, ceea ce a dus la o penurie pentru cei care au cu adevărat nevoie, creând astfel o piață pentru medicamente contrafăcute. Loturi de Ozempic falsificat au fost confiscate de autoritățile din Marea Britanie, SUA și Brazilia.

[Noi sfătuim] profesioniștii din domeniul sănătății, autoritățile de reglementare și publicul să fie conștienți de aceste loturi falsificate de medicamente”, a declarat dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru medicamente esențiale și produse de sănătate. OMS a avertizat că unele doze injectabile contrafăcute pot să nu conțină deloc semaglutidă, în timp ce altele pot conține alte medicamente, cum ar fi insulina, ceea ce poate duce la efecte nocive „imprevizibile”.

Aceste produse falsificate ar putea avea efecte nocive asupra sănătății oamenilor”, a informat OMS.

În România, medicamentul Ozempic va mai fi disponibil în toate cele trei concentrații – 0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg – și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, doar până la data de 31 iulie, conform anunțului Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro