Reclamă
Reclamă

Renumitul şahist Garry Kasparov, cunoscut pentru criticile la adresa regimului de la Kremlin, a explicat luni, la Bucureşti, de ce crede că ameninţarea Moscovei cu folosirea armei nucleare este doar o cacealma a propagandei ruse. Potrivit acestuia, Vladimir Putin nu ar recurge la o asemenea mişcare, deoarece pierderile interne şi geopolitice ar fi prea mari, informează news.ro.

Întrebat cât de aproape crede că este un conflict nuclear, Garry Kasparov a declarat: „Aceasta este cacealmaua propagandei ruse, care, din păcate, a fost adoptată şi de unii dintre politicienii din America şi Europa, care încearcă să evite să ia decizii importante. Am spus-o de multe ori. O pot repeta. Nu cred că ameninţarea unei confruntări nucleare este reală.”

Kasparov a subliniat că Vladimir Putin nu a afirmat clar niciodată că va folosi arma nucleară, ci a fost evaziv. Ameninţarea este repetată de propaganda rusă, a explicat el. Conform acestuia, Putin se teme de pierderi, deoarece ar exista consecinţe geopolitice şi interne.

Reclamă

Kasparov a reamintit că China este total împotriva folosirii armei nucleare: „Dacă Putin îşi poate permite să ignore opinia Washingtonului, de Beijing cu siguranţă trebuie să asculte şi să îi urmeze dorinţa.” El a explicat că, dacă Putin ar folosi arme nucleare tactice, întregul echilibru geopolitic din lume s-ar schimba, deoarece doar armele nucleare ar mai oferi o formă de protecţie. „Acum, gândiţi-vă pentru o secundă: staţi în Beijing, staţi în pace. Cât timp le va lua Japoniei, Coreei de Sud şi Taiwanului să devină nucleare? Şase luni? Opt luni? Aţi vrea să vedeţi Japonia nucleară? Nu, nu vreţi să vedeţi asta,” a continuat Kasparov.

El a subliniat că folosirea armei nucleare nu i-ar aduce niciun avantaj militar lui Putin, ci mai degrabă îl va izola şi nu îl va ajuta în atingerea obiectivului său, care este să forţeze lumea să îi accepte condiţiile. „În cele din urmă, este vorba de a negocia de pe poziţii de forţă, nu de a începe un război care îi va pune în mare pericol toate realizările şi pe loialiştii săi,” a spus Kasparov.

Kasparov a criticat şi ezitările din America şi Europa, menţionând că acestea nu au furnizat Ucrainei armele necesare pentru a câştiga războiul. „Fapt este că avem în conducerea occidentală sau în conducerea lumii, nu lideri, ci o grămadă de oameni accidentali, care stau acolo în mod tragic pentru lumea liberă. Şi nu au reuşit să ofere Ucrainei toată asistenţa, pentru că se tem că Ucraina va câştiga războiul,” a declarat Kasparov.

Întrebat despre sfârşitul războiului din Ucraina, el a subliniat că o încetare a focului nu înseamnă sfârşitul războiului. „Putem vedea sfârşitul bătăliei până la sfârşitul anului? Posibil. Putem vedea sfârşitul războiului? Nu. Cele două părţi au obiective diametral opuse. Scopul lui Vladimir Putin a fost să distrugă statalitatea ucraineană. Iar acest obiectiv nu lasă loc pentru negocieri. Ucrainenii cred că sunt o naţiune eroică care salvează Europa de agresiunea Rusiei. De aceea puteţi spera să obţineţi o pace temporară, dar războiul nu se va încheia atât timp cât Vladimir Putin rămâne la putere,” a punctat Garry Kasparov.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro