Lichidul de culoare roșiatică care se scurge din friptură nu este sange, ci un amestec de apă și mioglobină, o proteină prezentă în fibrele musculare.
Pastrama de vită este atât de scumpă pentru că în procesul de afumare se pierd trei sferturi din cantitatea de carne folosită inițial. Ceea ce înseamnă că atunci când cumpărați 250 de grame de pastramă de vită, plătiți cam aceeași sumă ca și pentru un kilogram de carne proaspătă.
Nu este o carne foarte grasă așa că ar merge un vin roșu dulce fructat, poate ALLUVIUM. Nume dat în California pentru un amestec de Semillon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, şi struguri Viognier.Are arome de mere, piersici, grapefruit, flori şi miere. Uşor dulce.
Friptură de porc cu legume și sos de leurdă
Un mod foarte potrivit să faci o carne de porc
- 1 kg mușchiuleț de porc sau ceafă
- 500 g broccoli (sau spanac)
- 500 g fasole verde
- 1 lingură zeamă de lime
- 25 g unt
- 20 g cimbru
- 20 g rozmarin
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătura de leurdă
- 200 ml de ulei de măsline
- 1 lămâie
- sare și piper
-
Se încălzește cuptorul la 180 de grade.
-
Taie bucata de carne felii, presară pe ea sare și piper. Topește unutl într-o tigaie și rumeneștele bucățile de carne pe toate părțile.
-
Pune carnea într-o tavă, presară deasupra ierburile aromate și dă-o la cuptor pentru 15 minute.
-
Între timp, pregătește garnitura de legume. Blanșează bucățelele de broccoli ( sau spanac)și fasolea verde în apă cu sare pentru două minute.
-
Pentru sos, pune în blender usturoiul, uleiul de măsline și frunzele de leurdă și amestecă până obții un sos fin. Adaugă sare și piper după gust.
-
Scoate friptura din cuptor, las-o 10-15 minute deoparte și apoi servește-o alături de legumele al dente stropite cu zeama de citrice, felii de lămâie și sosul verde aromat.