Într-un recipient se pune piperul cu virnanț (o plantă erbacee cu flori galbene), bace de dafin. vin din struguri uscați la soare sau vin fiert, vin vechi, se pisează toate la un loc.

Festin culinar urmând pașii oferiți de Apicius. Fripturi de porc și preparate pe bază de fructe de mare. Rețete originare. Un mod de-a impresiona sau de a testa și urmări evoluția bucătăriei occidentale.

Un adevărat festin culinar cu friptură de purcel gătit în vin

Un purcel gătit în sos se va face în ulei și garum (suc de roșii). Pentru început vom pregăti carnea de purcel apoi ne apucă de gătirea lui. Într-un recipient se pune piperul cu virnanț (o plantă erbacee cu flori galbene), bace de dafin. vin din struguri uscați la soare sau vin fiert, vin vechi, se pisează toate la un loc. Se amestecă și se varsă într-un ceaun de aramă, se pune în el purcelul și se termină frigerea în acest sos. Când scoatem purcelul, sosul, se leagă cu amidon apoi se servește.

”PORCELLO INOCOCTO: Porcellum acipies, ornauis, coque in oleo et liquamine. Cum coquitur, adicie in mortario piper, ruta, baca lauri, liquamen, passu siue carenu, uino uetus, simul omnia teres, temperas et  traicies in patinam eneam, mittis eum porcellum, eo iure percoque. Cum autem leuas, obligabis amulo et sic in uas transferes et inferes.”

Virnanț

Purcel presărat cu cimbru

Se fierbe cu sare și mărar un purcel de lapte sacrificat deunăzi și se lasă la muiat mult timp în apă rece pentru a se albi. Se iau apoi condimente verzi, cimbru, puțin busuioc, două ouă tari, cepe tăiate mărunt. Toate acestea se presară toate acestea peste purcel și se condimentează cu o hemină de garum (sos de roșii). O livră (0,5 l) de ulei și una de vin din struguri uscați la soare și se servește astfel.

”PORCELLVM TIMO SPARSVM: Porcellum lactentem pridie occisum elixas sale et anetu et in aqua frigida adsidue intingis ut candorem habeat. Deinde condimenta uridia, timmum, polleium modicum, oba dura, ciba concisa minuta, ea omnia superspargis et condis liquamen emina una, olei pondo uno, passo pondo uno, et sic ministras.”

Distribuie