Potrivit Ziarului Financiar, Asociația Editorilor din Romînia, ămpreunp cu zeci de edituri, precum Polirom, Humanitas sau Nemira, au dat în judecată biblioteca Bookster, sub acuzația de concurență neloială.
Conform editurilor, multe dintre noile titluri de pe piață ajung să fie împrumutate acestei biblioteci, motiv pentru care interesul de achiziție scade considerabil.
Cu toate acestea, se pare că nu doar Bookster este dată în judecată, ci și Ministerul Culturii, care este răspunzător pentru eliberarea avizelor de funcționare pentru bibliotecile din România.
Potrivit surselor ZF o altă nemulțumire este legată de faptul că Bookster nu își achiziționează direct cărțile direct de la edituri, ci de la librării offline și online.
”Editurile implicate în procesul împotriva bibliotecii publice Bookster şi a Ministerului Culturii susţin că din cauză că oamenii pot împrumuta gratuit cărţi de la o bibliotecă publică, vânzările editurilor pot scădea“, spun oficialii Bookster. Trebuie menţionat însă că bibliotecile publice şi private există în lume de secole, iar funcţionarea acestora este reglementată prin lege, adaugă ei.
În anul 2018, Bookster a oferit publicului spre împrumut un număr impresionant de două milioane de cărți.