E deja sfârșitul săptămânii și cel mai probabil te pregătești să gătești ceva bun, dar ești în pană de idei. Noi avem soluția și nu una oarecare, ci una turcească. Cu alte cuvinte, ar fi păcat să ratezi platoul cu iz turcesc, pentru că are un gust deosebit și o aromă rar întâlnită.
Ingrediente
Pulpe de pui marinate cu iaurt
4 pulpe superioare de pui dezosate (cu sau fără piele; aprox. 600-700 gr)
1 lingură cu vârf iaurt grecesc (50 gr)
1 linguriță rasa chimion măcinat
1 linguriță rasă coriandru măcinat
3/4 linguriță boia dulce
1/8 linguriță ienibahar măcinat (pudra)
1 vârf cuțit scorțișoară măcinata
1 vârf de cuțit nucșoară măcinata/răzuită
1 lingură ulei
1 lingură semințe de susan
sare, piper negru
Salata turceasca de roșii
600 gr roșii mici (sau cherry mai mărișoare)
50 gr sâmburi de nuca
1 ceapa roșie mică
1/2 legătură pătrunjel
10 frunze mari de mentă
1 lingură suc de lămâie
1/2 lingură sirop de rodie
1 vârf cuțit scorțișoară măcinată
1-2 linguri sâmburi de rodie
2 linguri ulei măsline extravirgin
sare, piper negru
Mod de preparare
- Pulpele se pot lasă întregi. Se amestecă bucățile de carne cu restul ingredientelor exceptând susanul și (ideal) se lasă la frigider la marinat câteva ore sau peste noapte. Totuși daca va grăbiți, le puteți lăsa doar 15 minute la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul, vor ieși foarte bine și așa.
- Se așază pulpele într-o tavă care sa le cuprindă pe un singur strat și nu foarte înghesuite. Încercați să le aranjați cu partea în care a fost pielea în sus. Se presară cu susan.
- Se coc la 200C timp de 30 minute (foc sus-jos). După 20 minute le ungeți cu sucul care s-a adunat în tavă. Dacă către finalul timpului de coacere nu sunt plăcut rumene, puteți muta cuptorul pe program de rumenire daca aveți, sau câteva minute pe programul de grill (dacă porniți grill-ul, nu le scăpați din ochi să nu se ardă susanul).
- Cât se fac pulpele, pregătiți salata. Ceapa se taie în jumătate și apoi peștișori. Se presară cu puțină sare, se masează cu mână să se desfacă feliile și se lasă sa stea 10 minute să se înmoaie. După acest timp se adaugă sucul de lămâie și se mai lasă 5 minute.
- Se toacă cu cuțitul sâmburii de nuca. Se toacă fin verdețurile (mentă și pătrunjelul).
- Într-un bol încăpător se taie roșiile în 4 (sau in 2 daca folosiți cherry). Se presară cu sare și se amestecă.
- Când ceapa e marinata, se adaugă uleiul de măsline, siropul de rodie și scorțișoara și se amestecă. Se adaugă verdețurile tocate și nuca.
- Se așază roșiile pe platou și se presară ceapa cu verdețuri și nuca deasupra. Se amesteca ușor. Se presară peste tot sâmburii de rodie. Se așază pulpele coapte alături. Poftă bună!