În sezonul cald consumăm mult pepene roșu, însă știai că poți face și dulceață din acest fruct delicios? Este un deliciu irezistibil și poate fi făcută foarte ușor acasă. Iată rețeta completă!
Vara, gospodinele pregătesc bunătăți pentru sezonul rece! De la delicioasele murături sau compoturi savuroase, toate sunt preparate cu mare grijă pentru a-și păstra savoarea chiar și iarna. Din cămară nu trebuie să lipsească dulcețurile din fructe. Printre preferata tuturor se numără dulceața de pepene roșu, gustoasă și sănătoasă. Pentru a pregăti această dulceață, trebuie să ținem cont de câteva secrete din rețetele bunicilor. Iată de ce ingrediente ai nevoie:
- 1 kg de miez de pepene roșu.
- 100 ml de apă, zeamă de la o lămâie.
- 800 g de zahăr tos.
- 2 plicuri de zahăr vanilat.
Mod de preparare dulceață de pepene roșu
Prima dată se spală pepenele roșu, apoi se feliază și se taie în cubulețe mici, după care se îndepărtează coaja verde și cea albă. Se pune apa la fiert într-o cratiță mare, împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Se lasă la foc mic până când zahărul se topește complet, apoi se adaugă și cele 2 plicuri de zahăr vanilat.
Apoi se adaugă în cratiță cuburile de miez de pepene și se lasă la fiert timp de 5 minute. Important este să îndepărtați spuma! După ce s-a fiert, compoziți se lasă la răcit peste noapte. Abia a doua zi se scot fructele din sirop, iar siropul se pune iar la fiert până când se îngroașă. Atunci când siropul se face exact ca mierea, se pun din nou bucățile de pepene. Se mai lasă la fiert 3-5 minute, la foc mic, pentru a nu se lipi.
Se ia cratița de pe foc și se lasă compoziția la răcit. La final se pune tot în borcane sterilizate și se depozitează în cămară la loc uscat și răcoros. Poftă bună!