Două teorii care vin să te destabilizeze.

Dacă ai putea să reiei existența la vârsta de 60 de ani, când știi deja totul despre cum îți va evolua gândirea, să știi ce anume trebuie să faci sau să nu faci , ar fi un succes asupra morții sau un blestem?

Omul este doar un mecanism căruia i se termină bateria și, ca orice alt mecanism pe baterii, își poate relua energia.

Un profesor bătrân din Piatra-Neamț merge liniștit pe stradă, când o furtună incredibilă începe să pună lumea pe fugă. Un bun om de știință ar știi să nu alerge în plină stradă, când o ploaie este acompaniată de manifestări violente de electricitate. Este lovit de fulger lângă Gara de Nord din București, nu doar că este lovit de fulger dar și  întinerește. Nimeni nu găsește o explicație acestui fenomen de „Tinerețe fără tinerețe” (nuvelă aparținând lui Mircea Eliade).

Bineînțeles că toată încurcătura îi vine mănușă personajului pentru a putea continua cercetările sale de orientalistică. Limba chineză se învață cu adevărat în două vieți. Se pare că cineva îi vine de hac.  Propriul său trup înnoit, care-și cere propria împlinire carnală.

Idila cu „pacienta de la camera 6”

Astfel că, o idilă cu „pacienta de la camera 6”, va trezi curiozitatea securității, aceasta fiind de fapt un spion. Dar ce anume vor ei să știe? Care este voltajul la care omul ar putea întineri. Toată noua sa tinerețe va fi hătuită și trăită aproape mereu în fugă, în singurătate. Ca totul să fie și mai ciudat, sunt foarte mulți doritori de întinerire, ale căror scopuri nu sunt tocmai bune. Nuvela fantastică se bucură de o ecranizare făcută de Francis Ford Coppola (Youth without youth, 2008).

Aceeași idee o regăsim și în nuvela, Les trois graces, unde sunt rememorate multe din amintirile de tinerețe a trei bărbarți retrași într-o pădure din Elveția. Zalomit retrăiește momentele tinereții sale.  Cele trei grații sunt prezentate prin trei case, unde Zalomit va redeveni tânăr:

Evident, acum înţeleg! şopti fericit. Sunt trei şi totuşi una, acelaşi corp, deşi sunt separate. O perfectă, senină frumuseţe; nu li s-ar fi potrivit niciun alt nume…”

Acesta descoperă un remediu pentru cancer, cele trei grații, sunt trei femeii trecute de 60 de ani, în stadiu terminal, care acceptă să fie testat acest remediu pe ele. Vindecarea neoplasmului are drept consecinţă regenerarea biologică, fapt care le redă femeilor tinereţea pierdută.

Acestea sunt doar două dintre nuvelele fantastice ale lui Mircea Eliade. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.