Prăjitura cu lapte sau Tres Leches este o rețetă clasică și provine din Mexic. Desertul este la mare căutare indiferent de sezon, iar mexicanii îl prepară ori de câte ori au ocazia. De-a lungul timpului, rețeta a suferit câteva modificări și a început să fie și pe placul românilor, pentru faptul că se prepară rapid.
Rețetă pentru prăjitură cu lapte
Ingrediente:
- 200 g făină
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 220 ml lapte de vacă
- 80 ml lapte condensat neîndulcit, pentru cafea
- 75 ml lapte condensat dulce, pentru prăjituri
- 250 g frişcă bătută
- 1 praf de sare
- 1 linguriţă praf de copt
- esenţă de vanilie
- cacao, pentru decor
Mod de preparare:
Pentru început, se mixează gălbenușurile cu puțin zahăr într-un vas. Compoziția trebuie să devină o spumă, iar după se toarnă 120 ml de lapte de vacă, împreună cu puțină esență de vanilie și un praf de sare. Se amestecă cu un tel până amestecul devine omogen.
Următorul pas este de a cerne făina, dar și praful de copt. Ambele ingrediente trebuie integrate în amestecul obținut din gălbenușuri și zahăr. Ulterior, se bat albușurile cu puțin zahăr până amestecul se transformă într-o spumă.
Cu ajutorul unei spatule, se pune spuma rezultată din albușuri și zahăr peste amestecul făcut din gălbenușuri. Înainte de a pune compoziția în tavă, se tapetează cu hârtie de copt. Desertul trebuie lăsat la cuptor timp de 20-25 de minute, care trebuie preîncălzit și adus la o temperatură de 160 de grade.
După ce aluatul a fost copt, se poate înțepa cu o furculiță, iar după poate fi pregătită crema, care se obține din lapte de vacă, laptele condensat de cafea și cel pentru prăjituri și se amestecă.
Se toarnă peste blat, iar după ce se răcește, desertul trebuie lăsat la rece cel puțin o oră. Ulterior, prăjitura poate fi decorată cu frișcă bătută și cu puțină pudră de cacao și apoi este gata de servire.