Reclamă
Prăjitura aceasta cu mere este poate desertul cel mai cunoscut în România, imediat după cozonac și… colivă… Primele menţiuni ale existenţei acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9.500 î.Hr., în perioada neolitică sau în noua eră a pietrei, când egiptenii au gătit prima crustă de plăcintă.
Reţeta este realtiv simplă, însă ceva mai mult timp va lua curăţarea merelor şi răzuirea lor.
Ingrediente:
- 2 – 2,5 kg de mere;
- 200 g zahăr;
- 1 linguriţă scorţişoară;
- 0,5 kg făină;
- 100-150 g untură (sau unt);
- 1-2 ouă;
- 2 linguri de smântână;
- 2 pachete zahar vanilat;
- Asul din mânecă: un praf de sare;
- 125 g zahăr pudră.
Mod de preparare
- Care e faza cu merele? Păi… se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă cu cele 200 de grame de zahăr şi scorţişoară. Se lasă puţin până lasă zeama, apoi, înainte de a fi puse peste aluat, se storc bine.
- Aluatul, se frământă aluatul din făină, untură, zahărul pudră, ouă şi restul ingredientelor. Făina se adaugă treptat, pentru ca aluatul să se amestece mai uşor. Apoi se împarte în două bucăţi şi se lasă la frigider circa 30-45 de minute. Prima bucată se întinde în tavă, într-un strat uniform, peste care se aşează merele, după ce au fost stoarse bine de zeamă. Cel mai uşor este să folosim hârtia de copt, pentru a nu se lipi de tavă. Din a doua bucată de aluat (care poate fi mai mică), se întinde o altă foaie, care se aşează peste stratul de mere.
- Ultimul pas: Se dă la cuptor pentru circa 50 de minute, la 180 de grade C. Peste stratul de mere se adaugă unul subţire de nuci, prăjite şi mărunţite. Gustul este cu totul special.
Reclamă