Reclamă

 

Prăjitura Dobos gata în doar câteva minute

O cremă aromată și densă pe un blat de biscuiți

  • 500 gr biscuiți (simpli)
  • 500 ml frișcă lichidă (proaspătă)
  • 200 gr unt (sau margarină)
  • 5 ml esență de rom
  • 2 linguri zahăr
  • 5 ml esență de rom
  1. Crema se prepară foarte rapid și ușor, dar trebuie făcută cu o zi înainte, ca să se întăreasca la frigider.

    Puneți într-o crăticioara, la foc mic, frișca nebătută, iar după câteva minute, când se încălzește, adăugați toată ciocolata ruptă în pătrățele și amestecați cu un tel micuț până se topește. Adăugați unul tăiat bucăți și esența de rom, amestecând în continuare cu telul. După vreo doua minute luați crăticioara de pe foc și amestecați în continuare până omogenizați perfect crema. Este moale, dar se întărește perfect în câteva ore la frigider.

  2. Siropul este preparat din zahar ars, apa și esență de rom

  3. Îmbrăcați o formă (tavă de chec, crăticioara, formă de tort pătrată sau rotundă, etc.) cu folie de aluminiu și ungeți-o puțin cu ulei sau unt. Se lucrează mai ușor cu forme dreptunghiulare.

    Asezați biscuiți pe margini și primul strat pe fundul formei. Înainte de a așeza fiecare biscuit, înmuiați-l scurt în sirop. Întindeți un strat de cremă cam de 5-6 mm grosime, continuați cu biscuiți însiropați, din nou crema și tot așa până încheiați cu un strat de biscuiți. Păstrați crema pentru îmbrăcat tortul.

  4. Dați forma la frigider pentru 3-4 ore, apoi puteți răsturna prăjitura obținută pe un platou. Îmbrăcați-l în cremă și decorați cu frișcă, jeleuri, fructe confiate etc.

Tortul Dobos este preparat după o rețetă inventată de cofetarul Carl Jozsef Dobos (1847-1924). A lucrat luni bune până să atingă perfecțiunea formei finale.

În 1884 Jozsef Dobos era unul dintre celebrii cofetari ai Imperiului Austro-Ungar. Tortul cu multe straturi și caramel a fost prezentat cu tot fastul cuvenit la Expoziția Națională de la Budapesta din 1885. La acel moment, prăjitura nu avea un nume, iar, după „premieră”, toata lumea i-a spus Tortul lui Dobos.

Împăratul și împărăteasa de atunci ai Imperiului au fost primii care l-au putut gusta. Succesul prăjiturii a fost cu mult peste orice așteptări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro