Este o propunere festivă, dar se pate adapta nevoilor de zi cu zi, putem înlocui carnea de curcan cu una de pui sau de iepure, se poate reduce din cantități cât pentru o cină în două persoane.
Desigur un vin potrivit va transforma totul într-o experiență plăcută: un Sauvignon Blanc, vin alb sec care vine în întâmpinarea aromelor fructate din preparat.
Curcan umplut cu castane
Friptură de curcan
- 1 curcan mare
- 120 g bacon feliat
- 500 g castane dulci
- 5 linguri ulei
- 4 felii de pâine albă uscată
- 300 ml supă de pasăre
- 3 ouă
- 2 mere
- 2 linguri salvie verde mărunţită
- 2 linguri pătrunjel verde tocat
- 150 ml vin alb sec
- 1 ceapă
- sare&piper
-
Fierbi castanele, le cureţi cât sunt calde, păstrezi întregi jumătate din cantitate şi restul le faci piure.
-
Separat, rumeneşti baconul tăiat cubuleţe cu ceapa tocată mărunt.
-
Amesteci piureul de castane cu baconul, franzela înmuiată în supa de pasăre şi stoarsă bine, ouăle crude, verdeţurile şi condimentele.
-
Pregăteşti curcanul pentru umplut. Cu ajutorul unei linguri de lemn, desprinzi pielea, începând de la gât, apoi folosind o pâlnie (sau o pungă cu un colţ tăiat) introduci sub pielea curcanului compoziţia preparată, distribuită în strat egal pe toată suprafaţa.
-
Ceea ce rămâne se introduce în interiorul curcanului. După ce legi picioarele, îndoi în sus aripile, după gât, aşezi curcanul într-o tavă unsă cu ulei. În tavă adaugi castanele păstrate întregi şi cele două mere tăiate felii.
-
Adaugi supa de pasăre, vinul, sare şi piper, după gust, şi introduci tava în cuptorul preîncălzit.
-
Stropeşti curcanul, din când în când, cu sosul din tavă şi laşi să se coacă aproximativ două ore.