Reclamă

Varza a la Cluj era unul dintre cele mai apreciate preparate în trecut. Atât oamenii de rând, cât și familiile burgheze mâncau în mod frecvent varză. Prima dată s-a scris despre ea în Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei.

Varza de la Cluj are o istorie bogată. Ea se prepară încă din secolul XVI, iar oamenii nu s-au săturat de ea. Solii polonezi veniți în 1595 în Cluj, dar și fiul lui Mihai Viteazul în 1600 s-au declarat cuceriți de această varză. Până și regele Ungariei, Matia Corvin călătorea în Transilvania deghizat în simplu cetățean, iar în Sibiu, el a mâncat acest preparat, care l-a cucerit.

„S-a furişat în Sibiu şi a locuit în apropierea călugăriţelor negre, în casa unei sărmane văduve. (…) Şi după ce locuia de trei zile la sărmana văduvă, într-o zi de vineri a trimis-o pe femeie după vin. Şi până când femeia se dusese după vin, el pusese pe foc într-o oală varză cu ulei şi mâncă tot; după care aşeză o monedă de aur în oală şi plecă de acolo înainte să vină sărmana femeie cu vinul.”, se arată una din cronicile vremii.

Sursa foto: Captură video

Ingrediente

  • o varză proaspătă mare sau o varză murată
  • o linguriță sare
  • 2-3 linguri ulei
  • 600 g carne tocată de porc
  • o ceapă
  • o linguriță pastă de ardei
  • 100 grame orez
  • sare, piper după gust
  • o crenguță de cimbru uscat
  • 500 ml suc de roșii

Mod de preparare

Varza se curăță de primele frunze, se spală și se toacă mărunt. Se freacă cu puțină sare și se lasă câteva minute. Varza se stoarce de excesul de apă și se pune la călit într-o cratiță alături de două-trei linguri de ulei. Se amestecă pentru a nu se lipi. Orezul se spală, apoi se va pune la fiert în apă cu care. Când este gata se pune deoparte.

Ceapa se curăță, se taie mărunt și se pune la călit în puțin ulei. Când devine transparentă, se adaugă pasta de ardei, se mai lasă puțin pe foc și se pune carnea tocată. Se lasă la gătit totul și se condimentează cu sare și piper. Când este gata, focul se oprește și se adaugă orezul. Se omogenizează compoziția și se pune și cimbru tocat.

Vasul de yena se unge cu ulei și se pune un strat de varză urmat de pasta de roșii, apoi carne. Urmează un nou strat de pastă de roșii, în funcție de preferințe. Procesul se repetă până se termină toată varza și toată carnea. Deasupra, pe ultimul strat de carne se adaugă și sucul de roșii.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru o oră. Când este gata, se poate savura alături de cei dragi. Se poate servi cu smântână deasupra și cu pâine.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro