Cozonacii fără frământare te vor ajuta să economisești timp în pregătirile pentru Paște. Prin această rețetă vei obține un cozonac de casă pufos, gustos, bine rumenit și mai ales, rapid. Nelipsit de pe masa de sărbători, cozonacul este un dulce tradițional. Atunci când vine vorba despre acest deliciu, românilor li se face poftă instant. Asta deoarece cozonacul pregătit în casă nu se compară cu niciunul din comerț.
Poți prepara orice desert pentru sărbători, însă, dacă nu ai un cozonac pe masă, parcă nu e sărbătoare. Așadar, pe lângă prăjiturile pe care le vei pregăti de Paște, iată și cea mai rapidă rețetă de cozonac.
Ingredientele de care ai nevoie pentru cozonacul fără frămânatare
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
- 1kg făină 000
- 50g drojdie proaspătă
- 5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
- 500ml lapte
- 100g unt topit
- 5 linguri de ulei
- 150g zahăr
- 1 esență vanilie
- coaja rasă de la o lămâie sau portocală
- un praf de sare
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ
- 5 albușuri de ou
- 250g sâmburi de nucă
- 50g stafide
- 150g zahăr
- 2 linguri cacao
- esență de rom
ALTE INGREDIENTE NECESARE
- ulei pentru uns blatul de lucru
- hârtie de copt
- zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
- 100ml lapte pentru dizolvat drojdia
Cum prepari cozonacul fără frământare
Cerne făina într-un bol mai mare și pune sarea. Amestecă ușor cu ajutorul unei spatule. Apoi, topește untul și dă-l deoparte. Încălzește laptele și amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Amestecă până când se topește zahărul. Pune drojdia într-un recipient și toarnă 100 ml lapte în care să dizolvi o lingură de zahăr și două de făină. Amestecă bine până se omogenizează.
Separă gălbenușurile și amestecă-le cu 5 linguri de ulei. Maiaua de cozonac crescută se încorporează cu făină, apoi laptele îndulcit, gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Amestecă, nu frământa! Unge aluatul cu puțin ulei și acoperă-l. Pune-l apoi la loc călduț pentru dospit.
Pregătește umplutura pentru cozonac! Bate albușurile cu spumă, adaugă câte puțin zahărul până ce obții o bezea omogenă și lucioasă. Amestecă această compoziție cu restul ingredientelor. După ce aluatul s-a dospit, începe să-l împarți și să-l pui în tăvi conform rețetei clasice. Coace cozonacii la 200 de grade, aproximativ 35 de minute.