În această perioadă, la mare căutare sunt rețetele de post, așa că pentru cei care nu vor să consume produse care nu sunt indicate în Postul Paștelui, vă propunem o rețetă de post care se prepară rapid și este gustoasă și anume mâncarea de praz cu măsline, care este extrem de iubită în zona Olteniei, dar a devenit populară și în rândul celorlalți oameni din restul regiunilor, mai ales în perioada Postului Paștelui.
Rețetă mâncare de praz cu măsline
Ingrediente:
- 3 bucăți mari de praz sau 5-6 bucăți subțiri
- 1 ceapă mare
- 4-5 roșii mari coapte sau 400 g pulpă de roșii
- 80-100 ml ulei
- 200 ml apă
- 1 morcov subțirel
- 1 felie ardei gras roșu
- 3 căței usturoi pisați
- 150 g măsline negre (cu sau fără sâmburi)
- 1 lingura suc lămâie sau 50 ml vin alb
- sare
- piper proaspăt măcinat
- 1 frunză dafin
- 1/2 legătură mărar
Mod de preparare:
Într-o tigaie trebuie pus la încins uleiul, după care poate fi adăugata ceapa care trebuie lăsata la călit. Tot atunci trebuie adăugat morcovul tăiat rondele și ardeiul roșu tăiat cubulețe. Trebuie lăsate la călit și după amestecate.
În timp ce legumele se călesc, se poate tăia prazul (doar partea albă) în rondele potrivite și poate fi adăugat în tigaie la călit. După ce sunt adăugate rondelele mai groase, poate fi tăiat prazul subțire, iar ulterior pus la călit. După ce prazul s-a gătit, se poate adăuga sucul de roșii, sarea și piperul, frunza de dafin, usturoiul pisat și apă.
Se poate pune capacul peste tigaie și mai trebuie lăsat pe foc încă 15 minute la foc mediu. După ce au trecut minutele, pot fi adăugate măslinele, iar preparatul mai trebuie lăsat încă 5 minute pe foc. Pentru cei care nu preferă ca mâncărurile să fie prea consistente, mai poate fi adăugată apă atunci când se pune măslinele. După ce trec cele 5 minute, mâncarea poate fi luată de pe foc și poate fi presărat mărarul.