Nu există familie care să nu aibă pe masă în luna martie mucenici. Nu numai că sunt extrem de ușor de pregătit, dar sunt și foarte gustoși. Inițial, preparatul era făcut doar de gospodinele din Moldova, dar această tradiție s-a răspândit rapid, iar acum în fiecare regiune, femeile pregătesc sfințișori.
Cea mai simplă rețetă de mucenici moldovenești
Ingrediente
100 de grame de zahăr alb / brun
450 de ml de lapte
50 de ml de ulei
3 ouă
50 de grame de drojdie proaspătă
un kg de făină albă
esență de vanilie
coaja de la o lămâie întreagă
Pentru ornat
250 ml de apă
o jumătate de cană de zahăr
coajă de lămâie sau de portocală
o linguriţă de esenţă de rom
Pentru sirop
200g de miere
200 g nucă măcinată
Mod de preparare
Dacă vrei să gătești desertul fără prea mult efort, aceasta este o rețetă extrem de simplă, dar cu siguranță delicioasă. Aluatul pentru mucenici seamănă foarte mult cu cel pentru cozonac. În zona Moldovei, mucenicii nu sunt fierți, ci preparatul este copt.
Ai nevoie de un bol pentru a amesteca toate ingredientele. Pentru aluat, trebuie să amesteci drojdia, două lingurițe de zahăr, lapte și făină, din care se face maiaua care trebuie lăsată la crescut. Peste maia trebuie să adaugi trei ouă cu puțină sare, ulei, 200 de grame de zahăr, lapte, esență de vanilie și coajă de lămâie. Aluatul trebuie frământat cu puțin ulei și lăsat la dospit.
După ce aluatul a crescut, te poți ocupa de el. Trebuie să formezi niște bile pe care le vei întinde și vei obține forma de 8. După acest pas, pune mucenicii într-o tavă de copt și trebuie să îi mai lași încă 20 de minute. Ulterior, bagă tava la cuptor și îi scoți atunci când preparatul a prins culoarea aurie. După ce s-au răcit, îi poți unge cu miere și să pui nucă rasă.