Femeia a început să țină un jurnal în momentul în care în oraș Wuhan s-a instaurat izolarea, iar acum a hotărât să îl publice și în străinătate.
Decizia nu a fost văzută cu ochii buni de chinezi, care au acuzat-o însă de trădare pentru că astfel crește criticile la adresa Chinei.
Fang Fang a scris în jurnal cu lux de amănunte cum a fost viața în Wuhan în perioada în care orașul a fost închis. Ea a povestit despre cum s-au simțit oamenii în cele 60 de zile, dar și despre modul în care au acționat autoritățile.
Fang Fang și-a publicat mai întâi jurnalul online și a atras astfel milioane de cititori și zecii de critici și comentarii răutăcioase.
Autoarea nu s-a sfiit să critice sistemul medical chinezesc, care din punctul ei de vedere a gestionat situația extrem de prost.
,,Un prieten doctor mi-a spus: noi, medicii, ştim cu toţii de ceva vreme că există o transmitere interumană a bolii, am raportat acest lucru superiorilor noştri, dar, totuşi, nimeni nu i-a avertizat pe oameni“, a punctat Fang Fang, dezvăluind lipsa de reacție a autorităților.
Autoritățile din China nu au fost deloc încântate de decizia femeii de a publica această cartea în străinătate. În timp ce o parte din cititori au acuzat-o că a vândut țara.
„O companie mass-media din SUA a spus deja că vrea să se folosească de această carte pentru a cere socoteală Chinei. Bravo Fang Fang, ai dat ţărilor occidentale arme cu care să tragă în China”, a răbufnit un bărbat.
“Tu dezvălui astfel natura ta de trădătoare. Pentru a înţelege mai bine, cu cât ţi-ai vândut jurnalul?”, o acuză un alt cititor.
Într-un interviu postat pe site-ul săptămânalului chinez Caixin, autoarea a declarat că a primit amenințări cu moartea și că adresa de domiciliu a fost postată online.
Modul în care editorul american HarperCollins a introdus cartea – care va fi pus la vânzare în iunie și este intitulat succint „Wuhan Jurnal” – a adăugat și mai mult combustibil furiei online.
,,Dacă oamenii îmi vor citi cu adevărat jurnalul, vor descoperi măsurile eficiente pe care China le-a luat împotriva epidemiei”.
Fang a declarat că va dona „fiecare redevență” pe care o primește familiilor lucrătorilor din sănătate care au lucrat în linia întâi și au murit ”