Pentru mulți, Black Friday înseamnă să profite de ofertele nebunești ale magazinelor preferate și să stea până târziu sau să se trezească foarte devreme pentru a sta la cozi lungi și a cumpăra articole la preț foarte redus pentru cei dragi.

Dar, cu tot haosul care se creează, v-ați întrebat vreodată cum a apărut Black Friday? Sigur, acum este cunoscută ca fiind cea mai haotică zi de cumpărături din an, dar ai putea fi surprins să afli că istoria sa este destul de interesantă.

Istoria Black Friday

De ce îi spunem Black Friday?

Deși termenul „Black Friday” este asociat exclusiv cu cumpărăturile, nu a fost întotdeauna așa. Expresia a fost inventată pentru prima dată în 1869 pentru a descrie criza financiară care a urmat prăbușirii pieței aurului din Statele Unite, potrivit History Channel.

Apoi, a început să descrie comerțul cu amănuntul, după ce magazinele au avut parte de vânzări foarte slabe un an întreg.

Când a fost primul Black Friday?

Potrivit CNN Money, primul „Black Friday” datează din anii 1950, din Philadelphia. Orașul a folosit termenul pentru a descrie toți cumpărătorii din suburbii care se îndreptau spre Philadelphia în zilele de după „Ziua Recunoștinței”. De ce erau atât de mulți oameni acolo? Magazinele din oraș promovau reducerile înainte de meciul Army/Navy, care avea loc în sâmbăta de după Ziua Turciei.

Black Friday începe de „Ziua Recunoștinței” a Americanilor?

În trecut, această sărbătoare a cumpărăturilor extrem de avantajoase a cuprins întreaga națiune, devenind o extravaganță a cumpărăturilor de patru zile, cu ramificații precum Small Business Saturday, Small Business Sunday și Cyber Monday.

Odată cu creșterea cumpărăturilor online, oamenii nu mai trebuie să aștepte până la miezul nopții de „Ziua Recunoștinței” pentru a începe cumpărăturile de Crăciun, mărci precum Amazon, Target, Macys și Best Buy (printre multe altele) punând la dispoziție oferte de Black Friday atât online, cât și în magazine, cu mult înainte de vinerea reală de după Ziua Recunoștinței.

Această „sărbătoare” a fost preluată și în România și nu numai. La noi, din păcate, se face abuz, iar reducerile încep cu mult mai devreme decât ziua oficială.