România are cu ce să se mândrească, doar că obiectivele turistice sunt puțin sau deloc promovate. Așa s-a întâmplat și în cazul podului despre care se spune că a fost creat printr-un miracol. Podul lui Dumnezeu sau Podul de la Ponoare, așa cum mai este cunoscut de localnici, se află în județul Mehedinți și este cel mai mare pasaj din țară. De altfel, este singurul pod accesibil turiștilor, dar și șoferilor. De-a lungul timpului, au circulat tot felul de povești cu privire la felul în care a fost ridicat obiectivul turistic.
Legendele Podului lui Dumnezeu
Cea mai cunoscută legendă este cea referitoare la Aghiuță sau Necuratul, care se adăpostise în Peștera Ponoare. Acesta era pus mai tot timpul pe rele, așa că oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să îi scape de diavol, ceea ce s-ar fi întâmplat prin lovirea tavanului, care s-a prăbușit peste Aghiuță.
Totuși, acesta nu moare și reușește să scape, ba chiar se agață cu ghearele de un deal. Respectivele zone i-ar fi asigurat supraviețuirea lui Aghiuță și astfel s-au format două câmpii, Afrodita și Cleopatra. Legenda spune că Aghiuță este și acum prin acea zonă și îi bântuie pe localnici, cu speranța că își va recăpăta locul din Peștera Ponoare.
O altă legendă spune că podul a fost creat cu putere divină pentru a-l ajuta pe Cuviosul Nicodim. Într-o seară, Sfântului i se arată în vis un pod pe care trebuie să îl treacă neapărat, pentru a construi un lăcaș de cult. Atunci când Sfântul ar fi ajuns la Peștera Ponoare, este întâmpinat de niște oameni răi care îl acuză că a furat.
Pentru a scăpa de furia lor, Dumnezeu a creat acest pod pentru a-l ajuta pe Cuviosul Nicodim să fugă. Totuși, Sfântul nu a dat bir cu fugiții, ci a blestemat zona. Astfel că locul nu trebuia să fie niciodată umplut cu apă și nicio viețuitoare nu trebuie să supraviețuiască.
În prezent, apă se găsește doar în interiorul peșterii. Cât despre Cuviosul Tismana, acesta a depășit cearta cu bărbații care l-au acuzat de furt și a reușit să ridici mănăstirea.