Reclamă
Reclamă

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a realizat o nouă performanță remarcabilă. Sportivul a reușit să atingă vârful Broad Peak, situat la o altitudine de 8.051 de metri. Acesta este cel de-al zecelea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl atinge. Alpinistul din Timișoara  a încheiat cu succes ascensiunea pe vârful Broad Peak la ora 11:17 (ora României).

Alpinistul român a urcat pe Broad Peak fără mască de oxigen

Parcursul a fost epuizant și solicitant, cu o durată de aproximativ 12 ore, a explicat alpinistul. Acesta a urcat fără a folosi oxigen suplimentar și fără a primi asistență.

Într-o transmisie din vârf, Horia Colibășanu a precizat că traseul a fost unul extrem de dificil.

Sunt pe vârf la 8.051 de metri. A fost o ascensiune epuizantă de 12 ore. O creastă foarte lungă. Foarte greu vârful, pentru că nu știam care din vârfurile de creastă era, de fapt, vârful propriu-zis. Am urcat, sunt obosit, vreau să încep coborârea cât mai repede și sper să ajung cât mai repede în tabăra de bază. Toate cele bune, de aici de la 8.051 de metri!„a explicat timișoareanul.

Reclamă

Horia Colibășanu a plecat în Expediția Broad Peak pe 25 iunie. Pe parcursul acesteia, a avut de înfruntat provocări uriașe.  Totuși a reușit să se stabilească în Tabăra 1 a Broad Peak la 5.600 de metri altitudine. Românul a stat alături de alpinistul austriac Lukas Worle, pe care l-a întâlnit în tabăra de bază.

Ulterior, cei doi au continuat cățărarea și au ajuns în Tabăra 3, punctul intermediar înainte de a atinge vârful.

Reușita lui Horia Colibășanu de a atinge cel de-al zecelea „optmiar” din cei 14 de pe planetă este un moment marcant în cariera acestuia.

El a revenit în Pakistan după 20 de ani, locul unde în 2004 a început ascensiunile sale la mare altitudine.

Expediția Broad Peak face parte din planul lui Horia Colibășanu de a atinge cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri ale planetei.Până acum, el a reușit să urce toți cei opt „optmii” din Nepal, inclusiv recentul Kangchenjunga, în 2022, fiind o premieră pentru alpinismul românesc.

Reclamă
Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro