Astăzi au loc întâlniri de mare interes pentru Ministrul Muncii, Violeta Alexandru şi reprezentanţii tuturor patronatelor şi sindicatelor. Scopul principal al întâlnirii este reprezentat de discuţia legată de majorarea salariului minim pe economie.

Guvernul calculează trei variante de creştere a salariului minim pe economie, toate trei presupunând o majorare de 7,2 %, însă singura diferenţă între cele 3 este modalitatea de calcul. Primul calcul prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie şi cu creşterea productivităţii muncii. Teoretic, o majorare de la 2080 lei la 2230 lei.

Cel de-al doilea calcul prevede aceeaşi rată a inflaţiei şi creşterea productivităţii, însă se va ţine cont permanent şi de dinamica creşterii economice.

În ultima formulă de calcul propusă de Guvern, salariul minim ar avea acceaşi formulă de calcul, dar care ar suferi modificări în funcţie de rata şomajului.

„Va fi o creştere, acum lucrăm la scenariile care să arate care este cuantumul acestei creşteri. Va fi cu siguranţă o creştere, dar scenariile pe care lucrăm ne arată diferite tipuri de creşteri. Decizia finală se va lua după şedinţa de marţi a Consiliului Naţional Tripartit, iar consultările mele vor continua şi în zilele următoare. Nu punem partenerii sociali în faţa unei decizii de care să ia act, ci ne prezentăm în faţa domniilor lor cu cel puţin trei scenarii, explicând avantajele şi dezavantajele sub aspectul impactului bugetar, sub aspectul evoluţiei pieţei muncii, astfel încât să luăm împreună cea mai bună decizie”, a declarat Ministrul Violeta Alexandru, după ce săptămâna trecută s-a anunţat posibila majorare.

Specialiștii în domeniu atrag  atenția că impactul unei creșteri bruște și semnificative a salariului minim ar putea afecta serios crearea de locuri de muncă, comparativ cu o creștere planificată în câțiva ani, care să fie sustenabilă și să nu afecteze celelalte aspecte ale economiei.

În economiile dezvoltate ale Europei, salariul minim se ridică la aproximativ 1.500 de euro pe lună, însă rata șomajului este de 8,5% în Franța, comparativ cu mai puțin de 4% în Germania și Marea Britanie. În România, salariul minim este de puțin peste 400 de euro, iar rata șomajului a ajuns la 3,9%.