Reclamă

Această cremă este ceva mai pretențioasă, adică trebuie să amesteci bine la ea să ai cratițe sănătoase sî nu lipească, dar atenția și un foc mic compensează instrumentele lipsă.

Poți folosi ca bază pentru altele, renunți la vanilie, esențe etc. și poți adăuga fructe proaspete, confiate sau unt sau alte esențe puțină cacao și ai fel și fel de creme… Chiar piper, goji… esență de lămâie sau coajă de citrice. Limita e cerul!

Cremă de vanilie

  • 500 ml lapte
  • 80 g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • 50 g făină
  • păstaie vanilie sau esențe, cam cum vrem noi să fie de parfumat
  1. Despicați păstaia de vanilie pe lungime cu un cuțit, apoi cu vârful cuțitului răzuiți semințele dinăuntru. (În cazul în care nu folosiți păstaia de vanilie, ci extract de vanilie sau zahăr vanilat, săriți peste acest pas).

  2.  Într-o cratiță cu fundul mai gros, turnați 500 de ml de lapte și adăugați păstaia și semințele de vanilie. Aduceți laptele la fierbere apoi opriți focul și permiteți să infuzeze timp de jumătate de oră, sub capac, ca să fie foarte parfumat laptele. (Dacă nu folosiți păstaia de vanilie, pur și simplu înfierbântați laptele până începe să clocotească).

  3. Între timp, într-un castron încăpător, amestecăm cu telul 6 gălbenușuri crude cu 80 de grame de zahăr până când amestecul devine cremos.

  4. Adăugăm peste amestecul de ouă 50 de grame de făină și amestecăm cu telul până la obținerea unei paste foarte omogene, fără cocoloașe.

  5. Turnați 2/3 din laptele fierbinte peste amestecul din castron, amestecând constant cu telul. După ce se omogenizează bine, se toarnă totul peste laptele rămas în cratiță.

  6. Se pune cratița pe foc mediu și se amestecă permanent cu telul, până ce începe să clocotească. Se amestecă în continuare cu telul, energic, încă 1-2 minute, până crema se îngroașă bine. (Dacă folosiți extract de vanilie sau zahăr vanilat, acum este momentul să le adăugați la compoziție).

  7.  Se trage de pe foc, se îndepărtează păstaia de vanilie și se stoarce bine. Dacă s-au format cocoloașe, crema se trece prin sită. Se lasă să se răcească până la temperatura camerei, acoperită cu film alimentar. Se poate păstra 3-4 zile la frigider, dacă nu se folosește imediat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro