Reclamă

Cozonacul ardelenesc este cu siguranță o variantă extrem de delicioasă pentru masa de Crăciun. Se prepară cu multă atenție și răbdare, iar rezultatul este pe măsură.

Cozonacul ardelenesc se menține fraged mai mult timp

Cozonacul pregătit de gospodinele din Ardeal nu este cu mult diferit de rețeta clasică. De altfel, cu siguranță mirosul și gustul acestuia sunt cu siguranță la fel. Totuși, printre ingredientele deja cunoscute de adăugat în această rețetă, cea din Ardeal are ceva în plus. Puține persoane știu însă acest secret.

Astfel, în cozonacul pregătit de gospodinele din zona Ardealului se adaugă smântână grasă sau untură. Acestea vor face ca aluatul să se păstreze fraged pentru un timp îndelungat.

Rețeta cozonac ardelenesc

Pentru a prepara acest cozonac ai nevoie de:

-1 kg de făină;

-250 ml lapte;

-16 gălbenușuri;

-30 gr untură;

-100 ml ulei;

-vanilie/rom/lămâie;

-250grame zahăr;

-14 gr drojdie

-nucă măcinată/rahat/stafide

Începe prin a cerne făina, chiar dacă aceasta este una proaspăt măcinată și de bună calitate. Acest pas va face ca aluatul să devină aerat.

Amestecă laptele călduț cu drojdia, zahărul și gălbenușurile. Toarnă totul peste făină și începe să amesteci. Nu uita să adaugi aromele preferate.

Social media

Untura ( o lingură), se adaugă încă de la început. Cei 100 de ml de ulei vor fi încorporați treptat în timpul frământării.

Începe să frămânți aluatul, aducând lateralele spre interior, astfel încânt acesta să devină pufos în timpul dospirii. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru acest proces. Nu uita că frământarea este unul dintre punctele principale ale pregătirii unui cozonac crescut frumos și delicios!

Frământarea manuală ar trebui să dureze în jur de 30 de minute. După această etapă așează aluatul la loc cald și întunecat pentru a crește.

După ce acesta și-a dublat volumul, așează-l pe masa de lucru și începe să îi umpli după preferințe. Nuci, rahat , stafide sau mac, toate vor fi la fel de delicioase.

Așează-i în tăvi și mai lasă-i alte 40 de minute la dospit. Abia după ce au crescut suficient îi poți pune la cuptor la 180 de grade. Timpul de coacere al cozonacului este de minim 35 de minute.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro