Cartofi piure pufos
Ingrediente:
- cartofi albi (măcar 6-8 cartofi potriviți)
- ulei de floarea soarelui (2-6 linguri)
- lapte dulce
- sare după gust
Preparare
- Cartofii albi sunt cei potriviți, însă e bine că aceștia să nu fie făinoși. E acea senzație după ce i-am curățat, la spălat, cartofii lasă un praf asemănător cu făină.
- De asemenea, nu sunt buni nici cartofii care rămân tari la fiert sau cei prea dulci, semn că au fost înghețați.
- Optează pentru niște cartofi proaspeți, care să nu fie deshidratați, albi. Curăță-i de coajă, spală-i bine, taie-i cubulețe și pune-i la fiert cu apă suficientă (în oală e bine să fie măcar 3 degete de apă peste nivelul cartofilor) și sare
- Imediat ce s-au fiert bine (atunci când înfigi în ei furculiță cartofii se rup) îi scurgi de apă și îi pasezi cu țelul special pentru păsat cartofi. Nu lasă cartofii în apă după ce s-au fiert, pentru că vor deveni asemenea unui cauciuc.
- După ce i-ai pisat bine, adaugă puțin ulei și puțin lapte și amestecă bine cu lingură de lemn. Nu adaugă foarte mult ulei, pentru că nu vor mai fi la fel de pufoși. Adaugă lapte, însă, și amestecă mereu, până când obții consistența dorită
Cotlet de porc bănățean
Friptură de porc cu smântână
- 1 kg cotlet de porc fără os
- 100 ml ulei
- 50 g unt
- 150 g smântână
- 75 g făină
- 600 ml lapte
- 2 ceapă
- 6-7 cartofi
- boiade ardei dulce
- sare&piper
-
Cotletul se porţionează în 10 bucăţi, care se bat puţin şi se sărează.Ceapa se toacă mărunt. Cartofii se fierb în apă cu sare. Lămâia se taie felii subţiri. Laptele se fierbe.
-
Bucăţile de cotlet se înăbuşă în 50 ml de untură sau ulei cu 50 ml de apă, se adaugă făina dizolvată în 100 ml de apă rece, boia de ardei, piper, sare, cantitatea de apă necesară fierberii (circa 1 I) şi se fierb circa 15 minute.
-
Sosul format se pasează peste cotlete şi se mai fierb 15 minute. Cu 5 minute înaintea terminării fierberii, se adaugă smântână. Din cartofi, lapte,unt şi sare se prepară piureul.
-
Preparatul se serveşte cald, cu garnitură din piure de cartofi