Reclamă

Un preparat care te va congine că asta este singura mare întâlnire a lumii culinare, puiul, smântâna, usturoiul și… ciupercile!

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână

Sos alb cu pui și smântână

  • 1 kg bucăți de pui cu os
  • 1 ceapă tăiată bucăți mai mari
  • 1 morcov mare tăiat rondele mai groase
  • 1 bucată de țelină mai mică, cât un ou mic
  • 1 lingură de ulei
  • 50 grame de unt
  • 300 grame de ciuperci proaspete
  • 1  ardei roșu
  • 3-4  căței de usturoi
  • 300 grame de smântână de gătit sau smâtână grasă
  • 50 grame de făină
  • pătrunjel  verde
  • sare și piper după gust
  1. Pentru ciulama se folosesc neapărat bucăți de pui cu os, care vor da savoare mâncării. 

  2. Se taie carnea în bucăți potrivite, se pun într-o oală, se adaugă ceapa tăiată în bucăți mari, morcovul, dafinul și țelina, se acoperă cu apă rece (mie mi-a intrat 1,5 l de apă), se adaugă un praf de sare și se pune pe foc mediu

  3. Nu se pune mai multă apă pentru că nu urmărim să obținem o oală de supă, ci o bază concentrată pentru mâncarea noastră.

  4. Se spumează supa când se formează spuma la suprafață și apoi se reduce focul la minimum, să fiarbă fără clocot și astfel să obținem bucăți de pui fragede și suculente.

  5. Între timp, se toacă ceapa, se taie bucăți mărișoare ardeiul (dacă se folosește) și ciupercile se taie în sferturi sau jumătăți, după cât sunt de mari.

  6.  Într-o tigaie încăpătoare, încinsă pe foc mediu, se pune uleiul, apoi untul și după ce acesta s-a topit, se adaugă ceapa și se presară puțină sare.

  7.  Se călește ceapa până devine sticloasă, apoi se adaugă și ardeiul, călindu-se pe foc mic și amestecând frecvent.

  8.  După ce s-au înmuiat și ardeii, se întețește puțin focul și se adaugă ciupercile, călindu-se toate legumele împreună. Se amestecă încet, dar într-una, până ce și ciupercile se înmoaie.  Se oprește apoi focul și se lasă tigaia cu legumele deoparte.

  9. După ce carnea e bine pătrunsă, bucățile de pui se scot din supă și opțional se îndepărtează pielița. Supa se strecoară prin sită, colectându-se într-un vas separat. Din această supă vom măsura 700 de ml. pe care îi vom folosi pentru ciulama, restul de supă și legumele se pot folosi în alt scop.

  10. Se pun bucățile de pui înapoi în oală și se toarnă deasupra lor 600 de mililitri din supa măsurată. Se pune oala pe foc, să se înfierbânte. Pentru cei curajoși se pune și 150 ml de vin alb demisec.

  11. eparat, se înfierbântă tigaia cu legume. Se adaugă cei 100 de ml. de supă rămași (din supa măsurată), se amestecă și se toarnă tot conținutul tigăii în oală, deasupra bucăților de pui.

  12.  Într-un castron mare se pune smântâna și se desface puțin, amestecând-o energic cu telul. Se adaugă treptat făina, în timp ce se omogenizează cu telul permanent, ca să nu se formeze cocoloașe. Se adaugă treptat câte 1 polonic din supa fierbinte din oală peste smântâna amestecată cu făina. Se omogenizează bine după fiecare nouă cantitate de supă. Se adaugă atâta supă până când conținutul castronului se lichefiază și se înfierbântă, preîntâmpinând astfel separarea smântânii.

  13.  Se toarnă tot conținutul castronului în oală, se amestecă ușor și se fierbe totul pe foc mic cam 10 minute. În acest timp, se îngroașă ciulamaua dar se și gătește făina. Se zdrobește usturoiul, se adaugă în sos, se sărează și se piperează după gust.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro