A fost preparată pentru prima dată în județul Rădăuți prin anii 1970. Cornelia Dumitrescu este cea care a inventat acest de fel de mâncare.
Ciorbă rădăuțeană cu pui și cu usturoi
Ciorba rădăuțeană rețeta tradițională
- 1 pui întreg (1,2-1,5)
- 4 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 rădăcini de păstârnac
- 1 țelină mică (sunt cela care au și frunze)
- 1-2 cepe
- 1 ardei sau gogoșar
- 3-4 lingurițe de sare
- 1 linguriță piper boabe
- 4-5 gălbenușuri foarte preoaspete
- 500 g smântână (fermentată cu min 20% grăsime)
- 50 g făină
- 4-6 căței de usturoi zdrobiți fin de tot
- oțet după gust
-
Pentru început ne ocupăm de pui, pe care îl vom secționa în 8 părți și-l punem la fiert.
-
Spălăm și curățăm zarzavaturile și legumele, pe care fie le tăiem în două fie le lăsăm întregi, după fierbere le scoatem din ciorbă
-
Într-o crăticioară mai mare de aproximativ 6 litri, pe care o umplem cu 4 litri de apă cu 3 lingurițe de apă. După prima fierbere a apei în care avem puiul strângem spuma de la suprafață. După vreo 15 minute nu se va mai strânge spumă.
-
Apoi am dăugat zarzavaturile și legumele în supa formată prin fierberea puiului. După ce fierb toate strecurăm supa.
-
Apoi urmează reintroducerea cîrnii și legumelor în supă. Pentru început alegem ce păstrăm din legume, pe care fie le pasăm fie le tocăm, fie nu păstrăm nimic. Carnea va fi dezosată și tocată în bucăți ceva mai măricele, apoi adăugată în supă.
-
Ciorba: oala cu supă ajunge din nou la fiert, într-un bol punem smântâna, făina și gălbenușurile și usturoiul pe care le omogenizăm cu măiestrie. Adăugăm vreo trei polonice din supă în compoziția de dres pentru a ajunge la o temperatură asemănătoare, altfel compoziția va deveni compactă la întâlnirea cu supa fierbinte.
-
La sfârșit adăugăm oțetul și verdeața