Pâine oltenească la țest:
Pregăteşti aluatul simplu. Mai jos găseşti reţeta simplă de pîine în ţest şi alte reţete de încercat sub clopotul de lut. Pregăteşti ţestul. Aprinzi focul de sub ţest ca flăcările să încălzească clopotul de argilă căt creşte aluatul. Cu o măturică îndepărtează uşor cenuşa şi locul fierbinte aşteaptă coca de pâine.
Acoperi vatra cu ţestul şi strângi jarul încins în jurul ţestului. Căldura se înteţeşte şi începi să simţi nerăbdarea. Nu trece mult şi e gata. Pâinea nu poate rezista căldurii şi se transformă în experienţa aia pe care se merită să dai toţi banii. Se scoate (uşor să nu te arzi) şi se mănâncă. Am auzit că unii au răbdare să o acopere cu un prosop curat şi să o lase la răcit.
Ciorbă oltenească de văcuță
Ciorbă din carne de vită
- 1 litru suc de roşii
- 4-5 cartofi
- 1 ceapă
- 2 ardei
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de ţelină
- 400 g muşchi de vită
- sare și piper
- 2-3 lingurițe ulei
-
Se spală muşchiul de vită în 2-3 ape şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se spumează până se limpezeşte zeama.
-
Se acopera vasul si se lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute, dupa care se toaca legumele marunt si se adauga in ciorba, cu exceptia cartofilor.
-
La 30 de minute se pot pune si cartofii tăiați cubulețe, se potrivește de sare si se mai lasa vasul pe foc inca 20 de minute.
-
După ce au fiert, se scot în sită şi se lasă câteva minute să se răcească. Ceapa şi ardeii se separă de celelalte legume şi se aruncă, iar restul se taie cubuleţe şi se pun în zeama în care au fiert.
-
Muşchiul de vită se taie şi el cubuleţe şi se pune peste zarzavaturile din ciorbă.
-
Se adaugă şi sucul de roşii şi se lasă la fiert aproximativ 30 de minute. Se condimentează cu sare şi piper, după preferinţă