Dacă nu vrem să cumpărăm din comerț chiflele le putem face la noi acasă:
350 g făină
1 ou
150 ml lapte bătut
60 g unt
20 g drojdie de bere
1/2 linguriţă sare
1 linguriţă zahăr
Se cerne făina într-un castron mare, se adaugă sarea, drojdia frecată cu zahărul şi o lingură de apă călduţă, apoi se adaugă laptele bătut, oul şi untul topit. Se frământă energic până se obţine un aluat omogen, elastic şi uşor de modelat. Se acoperă şi se lasă la dospit, într-un loc cald, circa 40 de minute.
Se împarte aluatul în 15-16 bucăţi egale, se rotunjeşte cu podul palmei fiecare bucată de aluat, se face o deschizătură în care se pune câte o lingură din umplutura cu ciuperci şi kaizer, apoi se sigilează deschizătura şi se aplatizează uşor dându-i forma unei chifle. Se procedează la fel cu restul de aluat până se epuizează umplutura.
Se aşează chiflele într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, se ung deasupra cu ou bătut şi se pun la cuptor, la temperatură potrivită, circa 30-40 de minute, până se rumenesc frumos. Se servesc calde.
Chifle umplute cu ciuperci și cașcaval
chifle calde umplute cu bunătăți
- 5 chifle (de 50 gr)
- 700 gr ciuperci champignon
- 200 gr șuncă (preferabil afumată)
- 1 ceapă
- 1 legătură de mărar
- 1-2 linguri de ulei
- 100-120 gr cașcaval
- sare și piper după gust
- 1 ou
- 150 ml lapte
-
Se taie ciupercile mărunt și se pun într-un bol, șuncă, ceapă pe care le călim puțin, iar in alt bol se pune cașcavalul
-
Se pun pe o tavă șise dau la cuptorul preîncălzit la 190°C pentru aproximativ 20-25 minute.
-
Se bate oul și se amestecă cu 2-3 linguri de lapte. Chiflele trebuie să fie ușor rumenite deasupra.
-
Se scot se ung cu ou cu ajutorul unei pensule, apoi se presară mac și se lasă până se mai răcoresc.