Chef Sorin Bontea combate căldura de afară cu un desert răcoros și delicios. Rețeta este una delicioasă, ce merge perfect într-o zi toridă de vară. Plăcinta de cireșe cu înghețată este dulcele ce îi va satisface chiar și pe cei mai mofturoși de la masă și este gata imediat. Aluatul crocant, fructele și înghețata se combină perfect oferindu-i celui care o degustă o explozie de gusturi într-o singură lingură.
Plăcintă de cireșe cu înghețată
Chef Sorin Bontea a oferit indicațiile exacte pentru ca totul să iasă perfect. Rețeta este una simplă și poate să fie preparată chiar și de începători. Este nevoie de doar câteva ingrediente și puțină atenție pentru un desert de vis.
„Pentru aluat folosesc 2 căni jumătate de făină, 1 linguriţă de sare, un pachet de unt tăiat cubuleţe, 2 ouă şi 4 linguriţe de apă. Se amestecă făina cu sarea, se adaugă untul, se amestecă, se adaugă ouăle, apă, cât să se lege coca. Se frământă bine şi se dă la rece cam jumătate de oră.
Între timp, se pregăteşte umplutura. Un sfert de pachet de unt, cireşe fără sâmburi, 50 ml de brandy, 100 ml de vin de Porto, zahăr în funcţie de cât de dulce vreţi să iasă. Sfatul meu este să fie totuşi un pic acrişor, ţinând cont că este vară şi avem nevoie de ceva răcoritor.
Într-o cratiţă nu foarte încinsă se pune untul, se adaugă cireşele, zahărul, se pune vinul, se lasă să se evapore, iar spre sfârşit de adaugă brandy-ul şi se mai lasă să fiarbă cam 2 minute, cât să se evapore puţin şi acesta. Cireşele nu trebuie să se fărâme, să se piseze, e de preferat să rămână întregi.”, spune Sorin Bontea.
Desertul perfect pentru vară
Rețeta lui chef Sorin Bontea oferă varianta perfectă a unui desert pe timp de vară. Plăcinta poate să fie adaptată, iar cireșele se pot înlocui cu orice fruct de sezon, după preferințe.
„Se scoate coca de la rece şi se împarte în două. O parte se aşază în forma rotundă de plăcintă. Se întinde pe margine şi se ridică puţin deasupra marginilor tăvii. Se unge pe margini cu puţin ou, apoi se adaugă compoziţia de cireşe, care trebuie să fie la temperatura camerei.
Cealaltă jumătate de coca se întinde şi se aşează deasupra tăvii ca un capac. Se presează bine pe margini, se înţeapă cu furculiţa şi se unge cu ou. Se dă la cuptor, la temperatura potrivită, până se rumeneşte. Când e gata, se taie în triunghiuri şi se serveşte călduţă, cu îngheţată de vanilie alături.”, a conchis Sorin Bontea.