Tapioca, foarte cunoscută şi sub numele de yuca, este un amidon delicios extras dintr-o plantă numită Manioc (cassava), originară din zona sud-americană. Are rădăcini sub formă de tuberculi care conţin aproximativ de două ori cantitatea calorică a cartofului, o rădăcină de 100 gr având 160 de calorii. Cu toate acestea, este mai bogată în proteine decât cartoful şi alţi tuberculi asemănători acestuia, cum ar fi yam (un fel de cartof dulce), taro etc.
De menţionat toxicitatea ridicată a acestui tubercul; deoarece conţine mici cantităţi de glicozide cianogene (cianuri) acesta nu ar trebui consumat niciodată în stare crudă. De asemenea, dacă este incorect preparat poate fi destul de otrăvitor pentru organism. Pentru a-i elimina toxicitatea este suficient să fierbem bucăţile tăiate până când devin moi.
Cel mai adesea, în toate părţile lumii, găsim yuca servită prăjită (precum cartofii), ca supă sau ca preparate de bază cu cimbru. La noi o găsim în magazinele de tip Plafar sub formă de perle mici obţinute din pulpa tuberculului, sub denumirea de Tapioca, care poate fi gătită sub formă de budinci şi deserturi.
Budincă de tapioca cu căpșuni
Un desrt bun, ușor și slab în calorii
Budinca de capiocă
- 1 păstaie de vanilie sau o linguriță de esență de vanilie
- 1 litru de lapte
- 75 g zahăr sau 2 linguri de miere
- 75 g de tapioca
- 1 gălbenuș de ou mare sau 2 gălbenușuri dacă ouăle sunt mici
INGREDIENTE JELEU DE CĂPȘUNI
- 2 căni de căpșuni proaspete sau congelate
- 2 linguri de zahăr sau 1 lingură de miere
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Jeleu
-
Spălăm bine căpșunele și se pun la pasat în blender sau puteți să le zdrobiți cu o paletă din inox pentru zdrobit cartofi sau cu furculița.
-
Se adaugă zahărul și zeama de lămâie și se pune pe foc (aproximativ 10 minute) până se îngroașă ca un gem. Se lasă la răcit și între timp ne ocupăm de budincă.
Budincă
-
Perlele de tapioca se spală bine, apoi se pun la hidratat în apă rece timp de o oră.
-
Scurgem perlele de tapioca de apă și le punem într-o oală la fiert cu laptele, zahărul sau mierea și semințele de vanilie. Se amestecă continuu până ce se îngroașă puțin ca o budincă..
-
Batem gălbenușul de ou și turnăm 2 linguri de budincă peste el și amestecăm bine, pentru a-l aduce la aceeași temperatura cu budinca. Mai adăugăm 2 linguri de budincă încă o data, apoi se răstoarnă totul în oala cu budinca și se mai lasă la fiert 2-3 minute, apoi se lasă la răcit.
Mișcarea finală
-
Adăugăm în boluri jeleu de căpșuni, apoi budinca și punem pune câteva bucățele de căpșuni deasupra. Se înveștesc bolurie cu folie alimentară și se dau la rece pentru cel puțin o oră.