Această specialitate celebră, aurie şi crocantă, s-a născut într-o cafenea pariziantă la începutul secolului al XIX-lea. Servit ca antreu sau fel principal la un prânz rapid, acest sandviş este reţeta tipică a braseriilor şi bistrourilor franceze.
Putem înlocui șunca cu somon afumat sau cu carne de pui, sau putem adăuga ceva pe bază de legume. Pâinea poate fi de orice sortiment dorim, poate chiar ceva cu legume.
Dacă este un prânz sau chiar o cină putem acompania cu struguri și vin rosé fructat
Rețetă de sandwich Croque Monsieur
Sandwich crocant
- 12 felii de pâine albă
- 3 felii mari de șuncă feliată
- 12 felii de brânză brãnzã de oaie
- 100 g de brãnzã de oaie
Bechamel
- 20 ml lapte semi degresat
- 15 g de făină
- 15 g de unt
- sare și piper
Bechamel
-
Pentru începu preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius (nu mai mult de 6-7 minute)
-
Între timp topim niște unt într-o cratiță la foc mediu, atenție să nu ardem untul punem făina până să devină . Punem toată făina.
-
Turnăm apoi laptele, încetul cu încetul, continuând să amestecaţi până când preparatul capătă un aspect perfect cremos. Luaţi de pe foc şi asezonaţi după gust cu sare, piper
Sandwich
-
Tăiem feliile de şuncă după mărimea feliilor de pâine. Așezăm jumătate din feliile de pâine, una lângă alta, pe o tavă suficient de mare (şi care merge în cuptor).
-
Ungem fiecare felie în parte cu un pic de sos bechamel, apoi punem o felie de brânză, una de şuncă şi apoi din nou una de brânză. Acoperim cu feliile de pâine rămase.
-
Acoperim partea de deasupra a sandvişurilor „croque monsieur” cu restul de sos bechamel şi presărăm brânza rasă. punem la cuptor şi lăsaţi aproximativ 10 minute. Când sunt aurii şi crocante, scoateţi-le din cuptor. Bon appétit