Ridichile sunt surse bune de vitamina C, calciu, magneziu, potasiu și vitamine din complexul B, iar beneficiile pe care le aduc organismului nu sunt puține: ameliorează digestia, stimulează activitatea biliară și intervin în combaterea depresiei. Datorită oligoelementelor aflate în compoziția lor, precum fierul, fosforul, cuprul, zincul si fluorul, ridichile au proprietăți detoxifiante și contribuie la creșterea imunității celor mici. În plus, prezența unor substanțe denumite terpene și lignine, previn cariile dentare și stimulează pofta de mâncare a copiilor. Dacă beneficiile consumului de ridichi nu reprezintă o surpriză pentru mulți dintre noi, am găsit și alte informații interesante despre ridichi, spre deliciul copiilor și al părinților deopotrivă.
Origini
Ridichile au ca loc de proveniență continentul asiatic, unde erau cultivate din cele mai vechi timpuri în China și Japonia, în antichitate au ajuns Grecia și Egipt, după care s-au răspândit în întreaga lume. În prezent, sunt nelipsite din salatele de primăvară, datorită efectului tonifiant, atât de util la ieșirea din iarnă.
Un pairing clasic este brânza de capră cu Sauvignon Blanc proaspăt. Pe de altă parte, dacă punem în salata o brânză maturată, cum ar fi parmezanul, poate chiar alături de un sos mai dens, de exemplu Caesar,ne putem îndrepta către un roșu, chiar un Cabernet Sauvignon sau o Fetească Neagră.
Salată de ridichi cu brânză
Simplă, cremoasă, crocantă și proaspătă
- 200 g ridichi
- 200 g brânză cremoasă de tip feta
- 3 fire de ceapa verde
- 2 cartofi mari
- 3 linguri ulei
- 1 lingura zeama lamaie
- 1 legatura marar
- sare și piper
-
Curata si spala cartofii, apoi pune-i la fiert cu un praf de sare.
-
Separat, spala ridichile, ceapa verde si mararul. Toaca ceapa si verdeata marunt, iar ridichile feliute subtiri.
-
Odata ce ii poti patrunde cu furculita, scoate cartofii si lasa-l sa se raceasca putin.
-
Taie cartofii cuburi si agita-i putin intr-un castron, cat sa devina cremosi si usor mai striviti.
-
Adauga cartofii peste restul legumelor, branza sfaramicioasa si amesteca.
-
Potriveste salata de ridichi de sare si piper (tine cont de sarea din branza!), apoi adauga uleiul de masline si zeama de lamaie.
-
Serveste salata de ridichi imediat sau dupa ce o lasi la rece.