Nu există familie care să nu aibă pe masă în luna martie mucenici. Nu numai că sunt extrem de ușor de pregătit, dar sunt și foarte gustoși. În zona Moldovei, mucenii nu sunt fierți, ci preparatul este copt. Aluatul din care sunt făcuți este asemănător cu cel de cozonac.
Cea mai simplă rețetă de mucenici
Mai sunt doar câteva zile până când gospodinele vor pregăti mucenici, așa că dacă vrei să gătești desertul fără prea mult efort, aceasta este o rețetă extrem de simplă, dar cu siguranță delicioasă.
Ingrediente
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie
Pentru ornat
250 ml de apă
o jumătate de cană de zahăr
coajă de lămâie sau de portocală
o linguriţă de esenţă de rom
Pentru sirop
200g de miere
200 g nucă măcinată
Mod de preparare
Primul pas este să faci maiaua, obținută din lapte, zahăr și făină. Amestecă aceste trei ingrediente și lasă amestecul pentru 15 minute. După ce acest timp, poți adăuga pentru maia făina, zahărul și ouăle. Ulterior, adaugă lapte, în timp ce frămânți. În acest fel, vei obține un aluat omogen.
Următorul pas este să adaugi unul care trebuie să fie la temperatura camerei. Dacă nu ai unt, poți folosi și 50 ml de ulei și continuă să frămânți. După acest lucru, lasă aluatul pentru o oră. Între timp, cât aluatul își dublează volumul, te poți ocupa de sirop.
Pune la fiert apă cu zahăr și lasă să fiarbă câteva minute, apoi ia oala de pe foc. Ulterior, adaugă esența de rom și coajă de lămâie.
După ce aluatul a crescut, te poți ocupa de el. Trebuie să formezi niște bile pe care le vei întinde și vei obține forma de 8. După acest pas, pune mucenicii într-o tavă de copt și trebuie să îi mai lași încă 20 de minute. Ulterior, bagă tava la cuptor și îi scoți atunci când preparatul a prins culoarea aurie.