Uneori ne vine câte o poftă nemaipomenită de dulce. Desigur, dacă nu avem timp sau nu ne pricep, dăm repede fuga la un supermarket și ne-am satisfăcut pofta. Totuși, nu oricine se mulțumește cu produse achiziționate din magazin, ceea ce înseamnă un efort în plus. Însă, dacă sunteți în căutarea unei prăjituri de casă, dar care să fie cât mai naturală, aici este ați găsit exact ce ați căutat. Luați aminte la pașii următori pentru un rezultat ca la carte.
Ingrediente
125 gr unt
4 oua mari
250 gr zahar
150 ml lapte bătut
80 ml suc de lămâie
1 lingură coajă rasă de lămâie
250 gr faină albă (tip BL55)
25 gr amidon
5 gr praf de copt (1/2 pliculeț)
1/4 linguriță sare
Sirop
80 ml suc de lămâie
250 gr zahăr pudră
Mod de preparare
- Se topește untul și apoi se lasă sa se răcorească până e nevoie de el.
- Făina se cerne de 4 ori împreună cu amidonul, sarea și praful de copt.
- Se separă ouăle. Gălbenușurile se amestecă cu 200 gr zahar și se amestecă cu mixerul până devine ca o crema galben pal.
- Se adaugă laptele bătut, sucul și coaja de lămâie și se mai mixează un minut.
- Albușurile se bat la viteza medie pana se formează o spuma deasa, dar care încă nu sta pe tel. Se adaugă încet 50 gr de zahar în timp de continuați sa mixați la viteză mai mare. Când puteți întoarce vasul și spuma nu curge, e gata, nu mixați mai mult.
- În amestecul de gălbenușuri adăugați 1/2 din cantitatea de faina. Folosiți un tel sau o paleta lata pentru încorporare. Adăugați apoi 1/2 din spuma de albușuri, amestecând de asemenea ușor de sus în jos ca să nu se lase spuma. Adăugați restul de făină și când e încorporată adăugați restul de spumă.
- În untul topit și răcoriți, adăugați 5 linguri din aluatul de chec. Omogenizați. Puneți apoi acest amestec peste aluatul de chec și amestecați iar ușor cu telul până la încorporare.
- Turnați aluatul într-o tavă (de 30 cm lungime) unsă cu unt.
- Coace checul la 160C, timp de 50 minute. Faceți testul cu scobitoarea și dacă checul e gata îl scoateți din cuptor.
- Se pune sucul de lămâie cu zahărul la fiert. Când zaharul e topit, siropul e gata.
- Checul îl lăsați să se răcorească 5 minute și apoi îl răsturnați pe un platou. Cu o scobitoare îl înțepați de vreo 30 de ori pe toata suprafața. Turnați încet siropul peste el astfel: puneți câteva linguri pe toata suprafața lui și apoi așteptați să se absoarbă. Continuați până terminați siropul.
- Se lasă să se răcească complet.