Zilele până la Ignat sunt numărate, astfel că, multe dintre gospodine pregătesc deja caietul cu rețete ideale pentru această perioadă. Deși nu este pregătită în toate zonele țării, rețeta de carne la borcan este un de-a dreptul un deliciu. Dacă ai gustat un astfel de preparat tradițional, cu siguranță îți vei dori să te bucuri de el din nu.
Rețetă carne la borcan precum cea preparată în Transilvania
Rețeta de carne la borcan sau carne la garniță cum este denumită în unele zone ale Transilvaniei își are originea încă din perioada în care sașii și secuii locuiau în inima Ardealului. Hrana de bază provenită din carnea de porc nu putea fi depozitată pentru perioade îndelungate. Tocmai pentru că în perioada respectivă nu erau frigidere pe piață. Producția acestor tipuri de electrocasnice a început abia în 1956.
Dincolo de acest neajuns, sașii din Transilvania au găsit o variantă ideală de a păstra cele provenite de la tăierea porcului pentru perioade mai îndelungate. Carne pusă la borcan sau la garniță a fost una dintre variante.
Cum se prepară
Pentru această rețetă ai nevoie de cotlet de porc sau spată. Taie carnea în felii potrivite și pune totul la prăjit într-o oală cu pereți dubli, în puțină untură.
Această carne trebuie gătită la foc mic pentru a se păstra ulterior fragedă. Astfel, o poți lăsa pe foc minim 1:30 de minute la foc foarte mic. Atunci când aceasta s-a rumenit, ia oala de pe foc și adaugă sare după gust. Opțional, înainte de punctul de fierbere poți adăuga și cârnați afumați de casă la prăjit. Aceștia vor da preparatului un gust aparte.
Astfel, după ce ai luat oala de pe foc, lasă totul la odihnit timp de 10 minute. Este necesar însă ca untura și carnea prăjită să nu fie răcite atunci când sunt mutate în borcan. Poți folosi în acest sens orice recipient de depozitare închis ermetic.
Această carne la borcan poate fi păstrată la loc răcoros luni de zile. Este ideală alături de garnituri, omletă țărănească, bulz, etc.