Cârnați cu varză călită
Varză călită simplă și gustoasă
- 500-600 cârnați proaspăt de casă (merge și cârnat afumat, dar nu prea uscat – la fel de bine se pot folosi 800gr.-1,2kg carne de porc tăiată cubulețe)
- 1 căpățână de varză murată sau proaspătă cam 1,5-2 kg
- 1 ceapă
- 200 ml pastă de roșii sau roșii în bulion
- 2 roșii călite
- 200 ml supă, apă cu un cub magic
- 2 foi de dafin
- cimbru, sare, piper
- verdeață proaspătă- mărar
-
Se toacă varza
-
Într-o cratiță cu fundul gros se pune cârnatul proaspăt, înțepat cu furculița din loc în loc (ca să nu plesnească în timpul gătirii), împreună cu 150 ml. de apă. Se pornește focul și se gătește cârnatul la foc mediu. În scurt timp apa se va evapora iar cârnatul va elibera propria grăsime, în care se va prăji pe ambele părți până e rumen, apoi se scoate din cratiță și se păstrează deoparte.
-
În grăsimea rămasă de la prăjirea cârnatului se adaugă ceapa și se călește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând deseori, până când se înmoaie.
-
Varza tocată se adaugă în 2-3 tranșe, deoarece la început e foarte voluminoasă. Se adaugă atâta varză cât permite volumul cratiței, se presară cu puțină sare și piper se amestecă energic. În scurt timp varza se va înmuia și va permite să adăugăm următoarea tranșă. După ce toată varza tocată e în cratiță, se adaugă piper măcinat din belșug, foile de dafin și cimbrul.
-
Se adaugă acum supa de pui sau apa și cratița se acoperă cu capacul. Se gătește varza sub capac până când se înmoaie (cam 15 minute). Între timp, se pornește cuptorul și se încinge la foc mediu (180°C). Cârnatul se taie în bucăți potrivite. Se gustă varza din cratiță și dacă este nevoie se adaugă acum sare și piper.