Dacă aveți chef să coaceți, rețeta pe care o luați va necesita aproape sigur praf de copt sau bicarbonat de sodiu.
Asta pentru că ambele ingrediente sunt agenți de dospire folosiți pentru a face produsele tale de copt preferate ușoare, pufoase și umede. Dar, în timp ce praful de copt și bicarbonatul de sodiu sunt similare, cu siguranță nu sunt la fel.
1.Ce este bicarbonatul
Bicarbonatul de sodiu este făcut dintr-un ingredient – bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este o bază (alcalină) care se activează atunci când vine în contact cu un acid. Cum ar fi zara, iaurtul, zahărul brun sau oțetul (de obicei acidul face parte din rețeta ta). Când se activează bicarbonatul de sodiu, eliberează imediat bule de dioxid de carbon care ajută produsele tale de copt să se ridice și să devină ușoare și pufoase.
2.Ce este praful de copt
Pe de altă parte, praful de copt este o combinație de bicarbonat de sodiu și doi acizi, adesea fosfat monocalcic și sulfat de sodiu aluminiu. Aceste două ingrediente suplimentare lucrează pentru a prelungi procesul de dospire. Fosfatul monocalcic reacționează mai întâi la bicarbonatul de sodiu. Când praful de copt este amestecat într-un aluat sau aluat umed. Apoi sulfatul de sodiu și aluminiu reacționează la bicarbonatul de sodiu atunci când este atât umed, cât și fierbinte.
Acest proces de activare în două etape. Care conferă prafului de copt eticheta „dublă acțiune” – înseamnă că puteți întârzia coacerea aluatului sau a aluatului cu până la 20 de minute, fără a-i afecta puterea de dospire. Rețetele care folosesc bicarbonat de sodiu, pe de altă parte, necesită coacere imediată pentru cele mai bune rezultate. Deoarece bicarbonatul de sodiu reacționează la un acid imediat ce cele două sunt amestecate.
3.Cum alegem
Dacă aveți doar bicarbonat de sodiu la îndemână și aveți nevoie de praf de copt, nu vă faceți griji. Puteți înlocui praful de copt cu bicarbonatul de sodiu cu două măsuri de precauție.
În primul rând, aveți nevoie de suficientă aciditate în amestec pentru a activa bicarbonatul de sodiu. O regulă bună este că aveți nevoie de 1 cană de zară sau 1 linguriță de suc de lămâie la 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu pentru activare. În al doilea rând, trebuie să calculați cantitatea adecvată de bicarbonat de sodiu pe care să o utilizați. Bicarbonatul de sodiu este de patru ori mai puternic decât praful de copt. Așa că o rețetă care necesită 1 linguriță de praf de copt se traduce prin 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu.
Deși este relativ ușor să înlocuiți praful de copt cu bicarbonatul de sodiu. Contrariul nu este adevărat. Dacă o rețetă necesită bicarbonat de sodiu și tot ce aveți este praf de copt, este mai bine să nu continuați. Deoarece praful de copt este o combinație de mai multe ingrediente. Așa că adăugarea acestuia poate afecta textura sau aroma preparatului dvs. copt. De asemenea, bicarbonatul de sodiu este mai puternic decât praful de copt. Așa că veți avea nevoie de aproximativ trei sau patru linguri de praf de copt (și o reducere a cantității de sare și a altor ingrediente acide din aluat) pentru a aproxima înlocuitorul.
Încă un avertisment atunci când utilizați bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Măsurați cu atenție. Prea mult bicarbonat de sodiu poate face ca produsele tale de copt să scadă. În timp ce prea mult praf de copt poate da un gust amar bunătăților tale. Și prea puțin din oricare dintre acești agenți de dospire poate duce la bunuri grele fără suficientă creștere.