Reclamă

Căderea Bastiliei, pe 14 iulie 1789, a marcat începutul Revoluției Franceze, atunci când fortăreața medievală a fost cucerită de revoluționari. Evenimentul a simbolizat sfârșitul Vechiului Regim și a reprezentat prima victorie a locuitorilor Parisului împotriva unui simbol al absolutismului și monarhiei.

Deși Bastilia mai adăpostea doar șapte deținuți la momentul atacului, mulțimea dezlănțuită de peste 40.000 de oameni a luat cu asalt cetatea pentru a obține cele peste 30.000 de puști și 12 tunuri păstrate acolo. Fortul a fost asociat în imaginația colectivă cu puterea arbitrară a regelui, iar căderea lui a fost percepută ca o victorie asupra tiraniei.

Cu toate că mulți oameni își leagă de această dată sentimentul de libertate, evenimentul a avut loc pe fondul unei grave crize economice și sociale. Regele Ludovic al XVI-lea convocase o adunare a Stărilor Generale pentru a obține mai mulți bani prin taxe, însă aceasta s-a transformat într-un protest față de condițiile de trai. Scrisorile cu sigiliu regal permiteau întemnițarea fără judecată a a celor ce nemulțumeau puterea regală.

Bastilia fusese construită în anii 1300 în timpul Războiului de 100 de ani împotriva englezilor, pentru a proteja intrarea estică a Parisului. Totuși, până în 1789, fortăreața medievală era aproape goală, iar planuri pentru demolarea ei deja se discutau. Printre prizonierii importanți închiși acolo s-a numărat și infamul marchiz de Sade.

În ziua de 14 iulie, tensiunile din Paris au atins cote maxime după demiterea lui Jacques Necker, ministrul popular al regelui. Mulțimea a atacat Hôtel des Invalides pentru arme înainte de a lua cu asalt Bastilia pentru praf de pușcă. Guvernatorul Bastiliei, Bernard-René de Launay, a încercat să negocieze cu delegații revoluționarilor, însă tensiunile au escaladat rapid.

După ore de lupte, însoțită de morți și răniți, mulțimea a reușit în cele din urmă să cucerească fortăreața, iar guvernatorul de Launay a fost ucis. În urma acestui eveniment, Ludovic al XVI-lea și familia sa au fost nevoiți să accepte o formă de guvernare mai limitată, ducând în cele din urmă la execuția regelui în ianuarie 1793.

Începând cu 1880, Ziua Căderii Bastiliei este sărbătorită în Franța ca zi națională, cunoscută sub numele de „La Fête Nationale”, și este marcată prin parade militare și festivități pe tot întinsul țării. Parada de pe Champs-Elysées rămâne unul din cele mai importante evenimente la Paris, de-a lungul acestei zile naționale pline de semnificație istorică.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro