Transilvania ascunde comori numeroase, valoroase, demne de a fi șlefuite de negura anilor și scoase la lumină spre bucuria privitorului. Într-un sătuc de pe malul Oltului, în Țara Făgărașului, o bisericuță veche de peste 200 de ani părea până de curând doar o licărire a ceea ce a fost odată pentru locuitorii așezării. Din fericire, micul edificiu și-a găsit, trimis de Dumnezeu la momentul potrivit parcă, urcușul spre strălucire. Ar fi fost mare păcat altfel, cum ar spune sătenii credincioșii ca o astfel de casă a Domnului, să fie lăsată pradă însingurării.
Construcția bisericii este una aparte
La 66 de kilometri de Brașov se află satul Hălmeag, localitate care face parte din comuna Șercaia. Deși marea majoritate a locuitorilor acestuia sunt unguri, a existat întotdeauna aici și o comunitate de români dornică de a duce mai departe credința și neamul. Astfel, acum 200 de ani, era ridicată o mică bisericuță în vârf de deal, spre care credincioșii o luau la pas duminica, dar și la sărbătorile de peste an.
Deși majoritatea bisericilor ortodoxe din Țara Oltului au fost construite după stilul bizantin, bisericuța din Hălmeag este unică în România, după elementele sale arhitecturale. Mai exact, aceasta a fost proiectată având o formă circulară, destul de joasă, iar cel mai surprinzător detaliu al acestui sfânt lăcaș de cult este legat de altar. Acesta a fost construit total neobișnuit față de cele ale bisericilor cu stil bizantin.
În urmă cu câțiva ani, micul edificiu unicat se afla într-o stare avansată de degradare, având acoperișul stricat, fațada, dar și interioarele. Cu mâini dibace și agere, preotul paroh al satelor Șercaia și Hălmeag a restaurat bisericuța bucată cu bucată.
Țigla a fost schimbată, pereții exteriori și interiori, reparați și întăriți. De asemenea, lăcașul de cult a căpătat un nou altar, astfel încât Sfânta Liturghie să poată fi oficiată în cadrul acestuia.
O mână de credincioși ai locului privesc acum cu mândrie micul loc sfânt în care strămoșii lor s-au rugat și în care au acum ocazia să participe la slujbe.Pe lângă acest lăcaș de cult, în sat, cu multă implicare, părintele paroh a construit și o biserică în stil bizantin. Lucrările acesteia nu au ajuns încă la final.