Rețetă de beigli cu nuca sau cu mac ar trebui să fie nelipsită de pe masa de sărbători. Aceasta este specifică atât Crăciunului, cât și Paștelui. De obicei, gospodinele care gătesc adesea acest preparat, îl consideră mai delicios decât cozonacul. Aluatul fraged și textura interioară te vor face să te îndrăgostești de acest desert și nu vei uita să-l pui de fiecare data pe masa festivă de sărbători.
Ei bine, și pentru că Paștele se apropie cu pași repezi, noi ți-am pregătit cea mai delicioasă rețetă care poate înlocui orice cozonac sau ruladă cu cremă. Dacă vei avea un beigli cu nucă sau mac pe masă, nu-ți vei mai dori alt desert, iar oaspeții tăi se vor bucura din plin de savoarea acestuia.
Însă, înainte să-ți dezvăluim rețeta, vrem să-ți lămurim curiozitatea. Cu siguranță te întrebi de unde vine denumirea de „beigli”. Ei bine, acest preparat are origini evreiești central europene, iar numele „beigli” vine din idiș.
Ingredientele necesare pentru beigli
Pentru aluat ai nevoie de:
- 500 g făină
- 250 g unt moale, la temperatura camerei (cu min. 80% grăsime) sau 170 de unt și 50 g untură de porc
- 50 g zahăr pudră
- 20 g drojdie proaspătă sau un plic de 7 g drojdie uscată
- 2 gălbenușuri
- 100 ml lapte
- 1 lingură zahăr tos
- sare, zahăr vanilat, coajă de lămâie
Pentru umplutură sunt necesare următoarele ingrediente:
- 275 g mac sau nucă / nucă de cocos
- 150 g zahar
- 150 g stafide
- 200 ml lapte
- 1 linguriță scorțișoară
- coajă de lămâie/portocale
- sau 250 g piure de castane gata aromat
*Pentru uns, ai nevoie de un gălbenuș.
Mod de preparare
Pentru aluat se amestecă laptele cu drojdia și cu zahărul tos. Se adaugă restul ingredientelor și se frământă aluatul care se ține 2 ore la rece. Se macină macul, se face un sirop din: lapte, zahăr/ zahăr vanilat, coaja de lămâie și scorțișoara. Când ajunge în punctul de fierbere, se adaugă macul. Se macină și nuca și se procedează la fel ca în cazul cremei cu mac. Aluatul se împarte în 4 , iar pe fiecare bucată se întinde umplutura. Se rulează în forma unei rulade, se înțeapă cu o scobitoare și se bagă la cuptor într-o tavă pe care aplici folie de copt. Se dau la cuptor pentru circa 40 de minute la 180 grade Celsius. Vor ieși cele mai delicioase rulade pe care le-ai preparat vreodată!