Reclamă

Contesa însângerată sau contesa Elisabeta Bathory cunoscută ca varianta feminină a contelui Dracula. Rămasă în conștiința omenirii drept cea mai mare femeie criminal din toate timpurile. Elisabeta Bathory s-a născut la data de 7 august 1560 în localitatea Nyírbátor  (undeva pe teritoriul Ungariei de astăzi). A fost copilul uneia dintre cele mai bogate familii de nobili din zonă.

Contesa însângerată, pe când era cunoscută doar ca o frumoasă fiică tânără de nobili, Elisabeta Bathory, rămâne însărcinată cu fiul unui țăran transilvănean. Devine mamă la vârsta fragedă de doar 14 ani, motiv pentru care determină părinții să o izoleze, ca pedeapsă pentru marea rușine produsă. Copilul i-a fost luat imediat după naștere și încredințat familiei tânărului. Aces episod ar fi condus la declanșarea unei boli mintale a tinerei ce avea să devină Contesa însângerată.

Imediat după naștere, la vârsta de 15 ani, este căsătorită forțat cu contele Ferenc Nadasdy, care avea porecla de Cavalerul Negru. Un personaj care a făcut să curgă sânge pe câmpurile de luptă cam cât a vărsat și soția sa în interiorul castelului.

Contesa însângerată între legendă și realitate

Adevărul din spatele legendelor legate de Contesa însângerate este chiar mai frapant. Pe lângă deprinderile sângeroase aceasta a fost și mama a patru  copii. O femeie cultivată care știa trei limbi, maghiară, latină şi greacă, lucru destul de neobișnuit. În vremea Elisabetei Bathory mare parte din nobili era needucată. Avea un cult neobișnuit față de propria persoană. Interesată constant de chipul său. Bătrânețea era un adevărat bșestem pentru ea. Se spune că în jurul vârstei de 40 de ani a început ca obsesia să se acutizeze. Era foarte invidioasă pe toate femile tinere de la curtea sa. Servitoarele tinere erau aspru pedepsite pentru cele mai mici greșeli pe care le făceau.

Momentul clar în care Contesa însângerată descoperă efectul miraculos pe care-l are sângele asupra pielii sale nu este cunoscut. Se crede că e posibil ca fața acesteia să fi intrat în contact cu sângele unei tinere întâmplător. Momentul în care a observat, în opinia ei că ridurile s-au diminuat considerabil, iar pielea a căpătat un aspect luminos și îngrijit.

Primele sale victime au fost din rândul servitoarelor sale. Crimele erau făcute în colaborare cu alte persoane. Oamenii săi de nădejde:  Anna Darvulia, Dorottya Szentes, Dorota Sentésová (Dorko), Jo Ilona, Katarína Benická, János Ujváry (Fickó). Ideea îmbăierii sale în sângele tinerelor i-a fost dată de Anna Darvulia. În castelul ororilor putea fi găsit un aparat elaborat de tortură „Fecioara de Fier”. Un mod foarte groaznic de-a extrage sângele din tinerele virgine. Erau zdrobite de vii. Mai târziu văzând că ridurile nu dispăreau chiar cum își dorea ea a acuzat că sângele servitoarelor nu era bun. Avea nevoie de sânge nobil. Astfel se ajunge la ademenirea în Castelul Cachtice, din Carpaţii Slovaciei, a fetelor tinere și virgine de viță nobilă.

Procesul Elisabetei Bathory

Se spune că soțul ei ar fi știut de toate acestea. Cei doi își trimiteau unul altuia scrisori elaborate în care povesteau cu lux de amănunte toate faptele teribile comise. Se pare că scrisorile ei au continuat și după anul 1604, an în care „Cavalerul Negru”  este ucis de o prostituată din Bucureşti. Nouă ani mai târziu Contesa însângerată este demascată de familia sa. Este demascată și de câteva fete care reușiseră să scape de moartea teribilă. La procesul acesteia a luat parte Theodosious Syrmiensis de Szulo, judecătorul Curţii Regale, împreună cu alţi 20 de judecători vor audia peste trei sute de martori.

Cea mai mare dovadă a faptelor sale oribile este propriul său jurnal. Unde se pare că erau descrise toate ororile înfăptuite. Cercetările au arătat că undeva la 650 de fecioare au fost supuse ritualului său de înfrumusețare. Se pare cănu a fost audiată în propriul proces pentru că familia ei voia să nu păteze cumva imaginea prestigioasei sale reputații. Pedeapsa acesteia nu a fost una îngrozitoare cum ne-am fi așteptat. A fost pur și simplu închisă pe viață în propriul său castel. Este găsită moartă la vârsta de 54 de ani.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro