Reclamă

Seppuku  este un film jidaigeki japonez din 1962, regizat de Masaki Kobayashi. Scenariul filmului, scris de Shinobu Hashimoto, a fost inspirat din povestirea „Ibunronin ki” (1958) a prozatorului Yasuhiko Takiguchi. Este un film cu un puternic mesaj anti-tradiționalist prin care se critică fostul sistem feudal al Japoniei.

Acțiunea filmului este plasată în Japonia secolului al XVII- lea, când țara se refăcea cu greu după mai multe conflicte militare. Instaurarea păcii a însemnat și lipsa locurilor de muncă pentru mulți samurai, aceștia devenind ronini (samurai liberi, fără stăpâni). Astfel apare o inflație de samurai care cer mai multor caste permisul de-a comite seppuku (harakiri). Acesta era singurul mod de a se sustrage unei existențe care nu oferea perspective.

Seppuku ca mod de eliberare

Roninul Hanshirō Tsugumo ajunge în data de 13 mai 1630 la castelul clanului Iyi din apropierea orașului Edo. Cere permisiunea de a comite seppuku în curtea interioară a castelului. Intendentul castelului, Kageyu Saitō, care ținea locul seniorului, îi relatează lui Hanshirō povestea unui alt ronin, Motome Chijiiwa. Acesta din urmă ar fi venit cu o cerere similară, la rândul său membru din clanul lui Hanshirō. Voia să se folosească de acest pretext pentru a obține bani de la principalii samurai ai clanului. Cei trei au descoperit că intențiile roninului erau sincere.  Motome avea o sabie din bambus.

Enervați la culme șantajul acestuia, prin care încerca să obțină bani au cerut lui Saitō să-l oblige pe roninul mincinos să-și facă seppuku folosind acea imitație de sabie, provocându-i o moarte lentă și dureroasă. Samuraiul Hanshirō spune că nu-l cunoaște pe Motome și că vrea să renunțe la viața lui prin intermediul seppuku.

Tsugumo îi povestește toată viața intendentului și samurailor prezenți.  Clanul său Geishu a fost închis abuziv în anul 1619 de shōgunul Tokugawa. Conducătorii clanului Geishu și-au făcut seppuku, iar Hanshirō, care plănuia să li se alăture, a fost oprit de la acest act de superiorul său care îi încredințase tutela fiului său. Motome  Tsugumo s-a mutat la Edo împreună cu fiica sa, Miho, și cu Motome. Au trăit în sărăcie din vinderea de umbrele. Cei doi copii ajung să se căsătorească. Care, mai apoi, au un băiat împreună Kingo. Soția sa și copilul se îmbolnăvesc. Încearcă să găsească o soluție, alege să vândă totul pentru a salva familia de la pieire. Din păcate fără izbândă. Își vinde chiar sabia de samurai pentru a face rost de bani.

A plecat într-o seară de acasă spunând că se va reveni cu bani. Însă peste ceva timp este adus acasă mort după ce fusese forțat să-și facă seppuku.  Kingo și Miho mor la o zi distanță. Tsugumo termină povestea și cere permisiunea de a face seppuku pentru a se întoarce la familia lui.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro