Poate că printre noi sunt mulți „ciupercari” și poate că știu tot-tot-tot despre ciuperci, inclusiv faptul că există ciuperci albastre… care nu se mănâncă :))
Cu toate acestea… Știați că:
Ciuperca considerată cel mai mare organism viu din lume, este un fel de ciupercă-imperiu, organism imens din subteran, din genul Armillaria, care se întinde pe 965 hectare de pământ, ocupând 3,7 kilometri pătraţi, o greutate de circa 600 tone, ar avea 2.400 de ani fiind şi cel mai bătrân organism de pe Pământ încă în viaţă, creşte în Munţii Albaştri din Oregon-SUA, i se mai spune şi “ciuperca de miere”?
Sau că pozele de tip colaj cu ciuperci arată chiar bine
Ciulama de ciuperci cu vin alb, smântână și mărar
Sos alb cu smântână și ciuperci, îngroșat cu puțină făină
- 600 g ciuperci spălate
- 2 linguri de unt
- 150 ml vin alb demisec
- 100 ml smântână de gătit sau o smântână mai grasă
- 1 legătură de mărar
- sare & piper
-
Se spală aceste ciupercuțe, nu le curățați… it make any sense if you do it
-
Se pun la fiert (ciupercile), nivelul ape va fi cât să le acopere, se adăuga un praf de sare, cât o sclipire
-
Încălzim untul dar nu până se topește de tot pentru a nu se arde, cât încă o mică parte mai este întreagă începem să adăugăm făina, cu grijă amestecăm să nu se strângă cocoloașe. Stingem cu vinul alb și puțină apă în care au fiert ciupercuțele. Trebuie să obținem o textură cremoasă.
-
Adăugăm ciupercile și smântâna de gătit, sare, piper și le mai lăsăm încă 5 minute.
-
Stingem focul… punem mărar și mâncăm. The end.