Reclamă

Pentru început fenomenul acesta de reciclarea l mâncării este deja pus în fața lumii de ceva timp. Nu trebuie să te sperie acest fapt. În fon este păcat să aruncăm niște preparate gătite în urmă cu una. două zile.

Prima cea mai trăsnită: șaorma din salata de boeuf, avem nevoie de răbdare și câteva lipii, facem pe repede înainte feliuțe din friptura de carne, adăugăm minunata salată și punem după nevoie murături, sos de roșii…

Friptura reinterpretată:

Pentru friptură ar trebui să avem în vedere combinația cu ouă, adică se poate face cu ușurință o salată din ele, avem nevoie de ouă, friptura tăiată fin în bucățele mici și ouă tăiate rondele cau cubulețe. La ele adăugăm sare, piper, lămâie și legume: morcov, țelină rasă cu iaurt și varză sau salată verde, pentru cei curajoși se poate pune și ceapă.

Dacă nu dorim o salată se poate face un sandwich crocant, există rețeta deja pe site-ul nostru, ne putem gândi la vremurile bune din Paris savurând alături de un lapte călduț, dimineața.

Dar putem face o cină minunată sau un prânz cu această friptură rămasă. Facem un sos care să o ajute, niște legume la tigaie (dovlecei, ardei gras, morcovi, tăiați pe lung în felii subțiri, prăjite puțin cu unt, sare și lămâie, nu mai mult de 10 minute)- și obținem o masă în stil asiatic de ne lingem pe degete.
Dacă vrem să facem un sos avem nevoie de ceapă, puțină pastă de tomate, busuioc și un strop de ulei. Călim ceapa și pasta de tomate apoi punem puțină apă caldă și busuiocul, asezonăm cu sare și piper… putem adăuga și fructe coapte, măre, pere, portocală… Limita e cerul.

Să putem mânca friptura avem nevoie de o salată bună, proaspătă se poate face o salată de crudități foarte bună.

Avem nevoie de castraveți, țelină, ridichii, morcovi, ceapă, iaurt, ulei de măsline, lămâie, dăm prin răzătoarea mare fiecare legumă rădăcinoasă în parte, tăiem fideluță ceapa le amestecăm bine, punem sare și zeama de la lămâie apoi amestecăm cu iaurt și ulei.

Putem face o salată cu roșii, castraveți și puțin ulei de măsline cu sare, ar merge perfect cu drobul rămas. Deși acest preparat este mai pretențios, nu este imposibil de reciclat. La fel ca pe resturile de friptură, îl poți refolosi pentru a îmbogăți salatele proaspete sau îl poți transforma în chiftele, mai ales că este deja mărunțit.

 

Din drob se poate face cu ușurință o plăcintă cu carne, trebuie doar să iei niște foi de plăcintă, să desfaci drobul și să legi compoziția cu puțină smântână, se poate pune și brânză sau varză murată sau cartofii copți rămași sau natur…

O altă soluție ar fi un chec sărat, pe care îl acompaniem cu resturile de carne, facem un pandișpan sărat. Se bat bine ouăle cu sare și piper, se adaugă laptele și uleiul, se omogenizează compoziția. Se adaugă praful de copt și făina. Fiind un chec non-dulce (adică sărat), nu trebuie să adăugați în aluat nici esență de vanilie, nici esență de rom, nici esență de citrice… sau orice alt adaos de tipul desertului.

Asta este fațeta mult mediatizată, ca să vadă și cei născuți mai târziu cât de rău am dus-o în comunism. Despre cealaltă fațetă (The Dark Side of the Moon) nu se prea vorbește în media, dar cei născuți în anii 60 – 70 ai secolului trecut și-o amintesc foarte bine.

Despre cozonac ce să vă spun? E foarte simplu, se taie în felii, pe lung, și se poate însiropa foarte bine cu ceva sirop făcut cu puțin din alcoolul rămas de la masa festivă, facem o cremă mai ușoară, aerată… pate de lămâie sau portocală și avem un desert de zile mari.

Putem improviza și mai mult să facem un fel de prăjitura cartof, îl sfărâmăm, să prindă textura unui nisip, îl înnsiropăm, punem cacao și facem bile pe care dăm prin cacao. Să mergem în direcția cu nuci, se poate da prin alune și avem niște bombonele cremoase și crocante totodată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro