Reclamă

Prima versiune a omletei pare să îşi aibă originea în Persia Antică, însă există şi alte popoare care aveau propria modalitate de a o prepara. În Marea Britanie există chiar o reţetă care datează din secolul al XIV-lea, realizată dintr-un amestec de ouă şi ierburi aromatice mărunţite, gătite în vase cu unt.

O altă reţeta din Franţa datând din aceeaşi perioadă are detaliat şi modul de preparare, ce presupune amestecarea ouălor bătute cu ghimbir şi diverse condimente, aluatul obţinut gătindu-se într-o tigaie în ulei încins sau unt.

În Japonia omleta este un preparat foarte îndrăgit, motiv de mândrie naţională. Acesta arată mai debrabă ca o ruladă, fiind umplută cu diverse garnituri. Ouăle se bat cu bulion, sos de soia şi alte condimente preferate, fiind prăjită în mod repetat pe ambele părţi şi tăiată în ruloruri.

Slana sau clisa afumată este unul dintre mezelurile tradiționale emblematice ardelenești și bănățene. Slănina de porc se prepară în toată Transilvania și în tot Banatul de peste 1000 de ani iar rețetele prezintă mici variațiuni în funcție de influența săsească, maghiară sau șvăbească.

În Ardeal și Banat slana sau clisa se condimentează cu un mix aromat compus din sare, piper, usturoi, chimen, coriandru, măghiran, boabe de muștar etc.

Omletă cu ciuperci, cașcaval si slănină, rețetă ardelenească

O omletă cu ciuperci, slănină afumată , lapte și cașcaval

  • 500 5 ciuperci
  • 50 slănină afumată
  • 4 ouă
  • 250 g cașcaval
  • 200 ml lapte
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare și piper
  1. Ciupercile se curăță, se spală și se pun să se opărească într-o oală cu apă clocotită și puțină sare.

  2. După ce s-au răcit, se toacă mărunt. Într-o tigaie, se pune slănina tăiată în bucățele mici, se adaugă ceapa curățată, spălată și tocată mărunt, apoi ciupercile.

  3. Se călesc cåteva minute, apoi se ia tigaia de pe foc, iar compoziția se pune într-un castron.

  4. Ouăle se bat spumă, se toarnă laptele, se asezonează și amestecă bine;

  5. Se toarnă peste ciuperci, se presară cu cașcaval ras și se dă la cuptor timp de 20 deminute, la foc potrivit. Se servește presărată cu verdeaă tocată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro