Reclamă

 

Ciorbică de salată cu costiță afumată

O ciorbă complexă cu note de prospețime și afumătură, rețetă ardelenească

  • 2 salate căpățâni mari și îndesate de salată verde, împreună de aprox. 1 kg
  • 1 buc. ceapă medie – cam 150 de grame – tocată
  • 250 g costiță sau kaizer afumat, în cubulețe
  • 1 lingură rasă de boia dulce
  • 3 căței mari de usturoi
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g smântână acră (25 % grăsime)
  • sare și piper (după gust)
  • agent de acrit… oțet, borș, zeama de la o lămâie… limita e cerul
  • 1 legătură de mărar verde, tocat
  1. Trebuie să fim riguroși, pedanți… obsesiv-compulsivi chiar… Spălăm frunză cu frunză aceste salate fragile și verzi. Ba chiar de mai multe ori, să nu păstrăm melci, pesticide sau praf, nisip… you can do it

  2. Punem la fiert 4 litri de apă, deci alegem un vas pe măsură… Adăugăm în apa fierbând o lingură de sare apoi salata, cu grijă, pe rând pentru că este voluminoasă, doar la început, apoi se redresează. O lăsăm așa 4-5 minute, să fiarbă, deja volumul trebuie să se fi redus.

  3. În momentul ăsta oprim focul și scurgem apa, păstrăm frunzele de salată opărite doar, nu fierte, nu trebuie să devină leșinate de un verde închis… Nu te panica, vei înțelege mai mult cu timpul. Bon, trecem mai departe… Apropo… păstrează zeama!

  4.  Cuburile de kaizer se pun într-o oală curată și se acoperă cu apă cam de 1-2 cm. Se lasă să fiarbă apa până scade complet. Kaizerul va elibera ceva grăsime, în care îl rumenim puțin.

  5.  Se adaugă ceapa tocată și se călește împreună cu kaizerul, amestecând frecvent, până când ceapa începe să se înmoaie (cam 5-6 minute). Se adaugă boiaua, se amestecă rapid și se stinge imediat cu supa de salată păstrată deoparte. Atenție, boiaua se arde ușor și își schimbă repede culoarea și gustul, așa că trebuie să avem lichidul la îndemână.

  6. După ce zeama începe din nou să fiarbă, se adaugă salata verde tocată, toată deodată. Se mai fierbe 2-3 minute și se poate opri focul.

  7. Dregem situația. Într-un castron încăpător, se pune usturoiul zdrobit, smântâna și gălbenușurile. Se bat bine cu telul în formă de pară, nu am văzut să fie altfel… Dar să nu folosești o furculiță?

  8.  Peste smântâna cu gălbenușuri se adaugă pe rând câte un polonic din zeama fierbinte și se omogenizează bine după fiecare tranșă de ciorbă adăugată. Se continuă, adăugându-se câte un polonic odată, până când simțim că amestecul din castron s-a înfierbântat bine. Acum se poate adăuga peste restul de ciorbă, în oală, fără teamă că se va tăia.

  9. Se adaugă smântâna diluată cu ciorbă în oală și imediat se amestecă bine. Se gustă și se potrivește gustul de sare și piper. Se adaugă oțet după gust, eu am pus 4 linguri de oțet la toată oala, dar am mai oferit oțet suplimentar la masă. În final, am adăugat mărar tocat.

    Altă verdeață poate fi folosită sau alt agent de acrire.

    Temă: verbul a drege


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro