Ciorbică de văcuță, una dintre cele mai slabe în grăsimi este și un preparat ușor de făcut.
Ciorbă de văcuță
Ciorbă clasică venită la pachet cu multe amintiri probabil
- 1 kg carne de vita cu os, ideal este rasolul, dar merg și bucăți de pulpă sau 500 – 600 grame de carne de vita macră (de preferat carnea cu os, va avea altă consistență zeama)
- 1 buchet asortat de rădăcinoase pentru supă: 2 morcovi buni, 1 pătrunjel rădăcină, 1 țelină mică, 1-2 cepe
- 200-300 gr fasole verde păstăi (și/sau mazăre boabe)
- 1-2 ardei gras tăiat cuburi
- 2-3 cartofi cuburi
- 1-2 roșii opărite, decojite, tăiate în cuburi
- 1 legătură leuștean proaspăt sau uscat
- sare, piper (după gust)
- lămâie, oțet sau borș pentru acrit suplimentar
-
Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenție, în funcție de cât de bătrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepărtând spuma care se formează la suprafață de oricâte ori este nevoie.
-
Tăiem toate legumele și zarzavaturile
-
După ce nu mai se strânge spumă adăugăm „vegetația rădăcinoasă” , după ce fierb ele adăugăm restul legumelor ( conopida, ardeiul, guliile etc – se adauga primele iar mazarea, dovleceii etc la final)
-
De data aceasta chiar scoatem carnea din marea de vegetație, o lăsăm puțin la răcit, apoi vom… ei bine… vom tăia în bucățele cât de cât simetrice și o vom reintroduce… puțin mai târziu
-
Se verifică temeinic starea de fierbere a legumelor, dacă suntem mulțumiți adăugăm bulionul și borșul de e cazul. Lăsăm să clocotească apoi…
-
Tocăm verdeața și o adăugăm lăsăm câteva minute (2-5 min.)
-
La final aducem pe făgașul de drept carnea tocată și lăsăm să se odihnească vreo 10 minute și e gata de păpat!